Ministrul economiei cere Rusiei eliminarea embargoului pentru a „îmbunătăți relațiile” cu Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anularea completă sau parțială a embargoului rus pus Republicii Moldova la unele produse, poate facilita reînceperea cooperării comerciale și economice dintre cele două ţări. Declarațiile aparțin ministrului economiei Octavian Calmîc.

„Anularea completă sau parțială a embargoului rus pus Moldovei la unele produse va facilita reluarea și repornirea cooperării comerciale și economice dintre țările noastre”, a afirmat Calmîc la reuniunea Forumului de Afaceri moldo-rus.

Potrivit acestuia, „Rusia timp de mulți ani a fost partenerul comercial principal al Republicii, dar cu aplicarea tarifului şi măsurile netarifare, exporturile în Federația Rusă au scăzut”.

Calmîc a ținut să puncteze importanța existenței în același timp a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător și a Acordului privind instituirea unei zone de comerț liber cu tarile CSI. „Acordurile nu se contrazic, iar aceste piețe sunt complementare”, a mai spus ministrul economiei.

La începutul lui ianuarie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu exclude că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat în 2014, va fi anulat după viitoarele alegeri parlamentare. Potrivit acestuia, acest acord nu a adus nici un beneficiu Moldovei. Țara a pierdut piața de desfacere rusă, iar între timp, volumul exporturilor în Uniunea Europeană a scăzut, a mai spus Dodon.

Moldova în iunie 2014 a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. După ratificarea acestui acord de către Parlamentul Republicii Moldova, relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au deteriorat. Conform acordului, Moldova trebuie să-și deschidă complet piața sa pentru produsele europene. Rusia, temându-se că prin Moldova se vor reexporta mărfuri din UE, a impus taxe vamale la importul anumitor tipuri de produse moldovenești, astfel, trecându-se de la regimul de comerț liber la regim de comerț mai puțin favorabil.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...