INVESTIGAŢIE: Managerii de lux ai statului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conduc întreprinderi de stat, multe dintre care înregistrează pierderi an de an, dar ridică salarii lunare de câteva zeci de mii de lei, se arată într-o investigaţie publicată de Anticorupţie.md. Mulţi dintre directorii acestor companii sunt remuneraţi regeşte, salariile lor fiind uneori chiar mai mari decât profiturile anuale ale întreprinderilor pe care le gestionează. În unele cazuri, chiar dacă întreprinderile pe care le administrează se află la un pas de faliment, şefii îşi dublează lefurile cu premii pentru bună gestionare sau performanţe.

Alexei Ţâmbrovschi, Serghei Nagorneac şi Dan Mitriuc sunt astăzi cei mai bine plătiţi manageri de companii de stat din Republica Moldova, dintre cele circa 50 de întreprinderi de stat monitorizate de Centrul de Investigaţii Juralistice împreună cu Transparency International Moldova.

Alexei Ţâmbrovschi este directorul companiei de colectare a metalelor Metalferos, funcţie pe care o deţine din iulie 2014. Potrivit declaraţiei de avere, în 2015, acesta a obţinut un venit de la locul de muncă de 850.000 de lei, ceea ce reprezintă 70.916 lei pe lună. Ţâmbrovschi evită însă să vorbească despre salariul său, sub pretextul că aceste informaţii reprezintă date cu caracter personal.

237

Potrivit rapoartelor financiare, în 2015, Metalferos a avut venituri de un miliard de lei, iar profitul a fost de doar 41,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 4,1% din venit. Restul banilor au fost cheltuiţi pentru întreţinerea companiei şi procurările de materie primă, adică deşeuri de metale feroase şi neferoase. În 2015, profitul Metalferos a scăzut cu 1/3 faţă de anul 2014 şi de circa nouă ori faţă de anul 2011.

Deşi statul deţine 78% din capitalul SA Metalferos, compania nu a fost niciodată verificată de Curtea de Conturi. În 2015, în contextul mai multor acuzaţii făcute de deputaţi în plenul Parlamentului, procurorii au efectuat percheziţii la sediul întreprinderii, ridicând mai multe acte care se referă la activitatea acesteia. Ulterior, acţiunile oamenilor legii nu au avut continuitate. În 2013, instituţia a fost vizată în cadrul unei investigaţii a FISC-ului care anunţa că a descoperit la Metalferos o schemă de spălare a 700 de milioane de lei prin intermediul unor companii off-shore. În ziua în care inspectorii fiscali urmau să ridice documentele de la companie, a fost arestat Nicolae Vicol, şeful Serviciului Fiscal de Stat.

Doi ani mai devreme, în 2011, ofiţerii de urmărire penală din cadrul Ministerului de Interne au pornit două cauze penale la Metalferos pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Ulterior, dosarul a fost preluat de Procuratura Generală, iar despre soarta acestuia nu s-a mai aflat nimic. Am solicitat Procuraturii Generale să ne comunice în ce fază se află dosarul Metalferos acum. Suntem în aşteptarea unui răspuns.

238

 

Managerul milionar al unei întreprinderi necunoscute Serghei Nagorneac este directorul ÎS Ingeocad din anul 2002. În 2015, managerul a avut un salariu lunar de 53.255 de lei, de peste 60% mai mare decât în 2014, când a fost remunerat cu câte 33.479 de lei pe lună.

Necunoscută pentru majoritatea cetăţenilor, Ingeocad este, potrivit siteului său, „lider în Republica Moldova în domeniul activităţii geodezice, geologice, topografice şi cartografice”. Compania fondată de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a înregistrat în 2015 un profit de doar 2.000 de lei (!), asta în condiţiile unor venituri de peste 13,6 milioane de lei, dar şi a majorării salariului directorului cu circa 20.000 de lei pe lună. În 2014, profitul întreprinderii a fost de peste două milioane de lei.

Situaţia financiară a lui Serghei Nagorneac pare să fie mai bună decât cea a companiei pe care o conduce de circa 15 ani. Potrivit ultimei declaraţii de avere, în 2015, pe lângă venitul din salariu de peste 639.000 de lei, managerul a mai câştigat alte peste 660.000 de lei din depuneri la instituţii financiare. Nagorneac are şase depozite bancare, în valoare totală de peste 4,3 milioane de lei şi peste 250.000 de dolari. Administratorul Ingeocad mai deţine în proprietate două apartamente, dintre care ultimul procurat în 2011 şi estimate la circa 400.000 de lei.

Dan Mitriuc, directorul SA Moldtelecom, este al treilea cel mai bine plătit manager de companie de stat. Ales în funcţie în aprilie 2016, în baza unui concurs netransparent organizat de Consiliul de administrare al întreprinderii, Mitriuc pare să aibă un salariu de peste 50.000 de lei.

În vârstă de 31 de ani, noul admnistrator al companiei de telefonie a activat anterior la Victoriabank, iar de acolo a fost propulsat în funcţia de director adjunct responsabil de activitatea financiară în cadrul Căii Ferate a Moldovei. Acesta este ginerele Tamarei Andruşca, membru al Curţii de Conturi, care a fost şi director financiar al Prime Management, firma care administrează holdingul media al lui Vlad Plahotniuc.

În declaraţia de avere depusă la CNI, Mitriuc notează că a activat în 2015 şi la General Media Grup, compania care aparţine lui Vlad Plahotniuc, de unde a obţinut un venit total de 47.000 de lei, iar de la Calea Ferată – alte 45.000 de lei. Salariul de la Moldtelecom pare să fie incomparabil mai mare. În 2015, Dan Mitriuc a contractat un credit bancar în valoare de 3,1 milioane de lei, iar un an mai devreme s-a împrumutat cu peste 35.000 de euro.

În 2015, Moldtelecom a înregistrat o cifră de afaceri de 2,26 de miliarde de lei, cu 145 de milioane de lei mai mult decât în 2014. Paradoxal, dar în final, compania a achitat în 2015 la bugetul de stat un impozit pe venit de 2,5 ori mai puţin decât în 2014, adică doar 6,45 de milioane de lei. Statul a avut de pierdut.

Anterior, presa a scris despre mai multe companii-căpuşă care desfăşoară afaceri cu principalul operator de telefonie fixă din Republica Moldova. Începând cu anul 2012, preţurile la apelurile telefonice de peste hotare spre abonaţii din Republica Moldova au crescut considerabil. Astfel, tarifele pentru telefonia fixă s-au majorat de la $0,09 la $0,18 – $0,20 per minut. Scumpirile au coincis cu momentul când ÎS Moldtelecom a externalizat serviciile de terminare apel către o companie elveţiană, Switchover AG. Firma îl avea, anul trecut, în calitate de membru al Consiliului de administrare pe Sergiu Talpă, în trecut coleg de liceu, dar şi de universitate cu actualul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu.

Vadim Gugea, administratorul interimar al companiei Moldatsa, ocupă locul patru în topul celor mai bine plătiţi manageri de stat. Acesta a ridicat, în 2015, un salariu mediu lunar de 46.155 de lei. Oficial, salariul de funcţie al lui Gugea este de două ori mai mic, de 22.515 lei. La această sumă se mai adaugă încă 23.640 de lei, în calitate de spor lunar, conform contractului de manager. Totuşi, Gugea are un salariu mult mai modest decât predecesorii săi de la Moldatsa. Fostul director al companiei, Veaceslav Frunze, care a fost demis în septembrie 2015, a avut în acel an un salariu mediu lunar de 75.950 de lei (cel mai mare dintre toate cele acordate managerilor întreprinderilor de stat – n.r.). Din această sumă, salariul de funcţie a fost constant mai mic de 20.000 de lei. Restul se aduna din sporul lunar conform contractului de manager, din indemnizaţiile pentru concediu, premii şi salariul în zilele aflării în deplasări.

Institutul de Tehnică Agricolă Mecagro este puţin cunoscut opiniei publice. Director al întreprinderii de producere şi comercializare a tehnicii agricole este Valerian Cerempei, care a avut în 2015 un salariu lunar de 42.300 de lei. Din această sumă, doar 28.000 de lei reprezintă salariul de bază, iar restul sumei se adună din indemnizaţii şi primă de inventator. În 2014, salariul lui Cerempei a fost şi mai mare – de 51.000 de lei.

În schimb, profitul întreprinderii de stat a fost destul de modest în ultimii ani. În 2015, compania a câştigat doar 1,2 milioane de lei, deşi veniturile au fost de 41 de milioane de lei. Aceşti bani au fost cheltuiţi în cea mai mare parte pentru procurări şi salarii.

Peste 40.000 de lei lunar ridică şi Arcadie Andronic, directorul Centrului Internaţional de Expoziţii Moldexpo. Într-un răspuns oficial oferit organizaţiei Transparency International-Moldova, Andronic refuză să comunice care este salariul său, argumentând că această informaţie este cu caracter personal. Totuşi, potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, directorul Moldexpo a obţinut un venit de la locul de muncă de 493.528 de lei, ceea ce reprezintă circa 41.120 de lei pe lună.

Citește continuarea pe anticorupție.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...