Marea Britanie: Londra nu va facilita un nou referendum privitor la independența Scoției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Londra nu va facilita Scoției organizarea unui al doilea referendum pentru independență în timpul actualei legislaturi, care se încheie în 2020, a declarat joi ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, transmite Reuters.

„Nu, uitați de așa ceva”, a răspuns Fallon, într-un interviu acordat cotidianului scoțian Herald, la întrebarea dacă va înlesni un nou vot asupra independenței provinciei.

El și-a reiterat mai târziu poziția la postul BBC Radio Scotland: „Noi am spus în mod clar că nu este nevoie de un al doilea referendum”.

Potrivit lui Michael Fallon, Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției și liderul mișcării de independență, ar trebui să respecte rezultatul referendumului din 2014, la care 55% dintre votanți s-au pronunțat pentru rămânerea provinciei în interiorul Marii Britanii.

Nicola Sturgeon a scris joi pe Twitter că, pentru Londra, ar fi „o mișcare dezastruoasă” să blocheze un nou referendum cu privire la independența Scoției.

După referendumul din iunie 2016 pentru Brexit, la care 62% dintre votanții din Scoția s-au pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar, guvernul de la Edinburgh s-a angajat să întreprindă toate demersurile pentru menținerea Scoției în UE, inclusiv prin organizarea „foarte probabilă”, conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independența provinciei de Regatul Unit, după cel eșuat din 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...