(FOTO) Așa va arăta noul penitenciar din Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Justiției face publică schița de proiect a noului penitenciar din capitală, cu o capacitate de 1536 de locuri. Aceasta a fost prezentată astăzi, de către reprezentanții companiei olandeze de proiectare „Archivolt architecten bv”, în consorțiu cu „Halmos Adviseurs bv” și „IGC Construct SRL”.

În cadrul ședinței, arhitectul-șef al firmei contractate, Martin Van Dort, a făcut o descriere generală a conceptului de proiect, prin analiza caracteristicilor penitenciarului din Chișinău. „A fost prezentată schema de securitate, programul de spații, necesitățile de personal, fiind detaliate și conceptul celulelor, încăperilor funcționale, terenului și zonei externe, instalațiilor mecanice și tehnico-electrice”, susține viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, prezent la eveniment.

Anterior, conceptul schiței de proiect a fost pus în discuție în cadrul mai multor ateliere de lucru comune și vizite în teren. Acest lucru a fost posibil după semnarea, în toamna anului trecut, a contractului pentru definitivarea conceptului cu „Archivolt architecten bv”, pe 12 luni de activitate. Astfel, pe 14 noiembrie 2016 au început lucrările de proiectare a noului penitenciar din municipiu. Terenul pe care urmează a fi edificat acesta se află în comuna Bubuieci.2017_02_02_Comunicat_de_presa_I_-_Schita_2 (1)

Amintim că, clauzele acestuia au fost discutate de reprezentanții Unității de implementare a Proiectului de construcție (UIP) și ai companiilor de proiectare menționate. Selecția a fost făcută în cadrul concursului internațional de achiziție a lucrărilor de proiectare, pe 8 septembrie 2016, după interviurile cu 3 companii străine selectate din cele 6 care și-au prezentat ofertele tehnice.

Construcția viitorului penitenciar, în strictă conformitate cu cele mai bune criterii și reguli internaționale, va contribui la realizarea obiectivelor Guvernului în reformarea organizării și managementului DIP. Scopul acestuia este stabilirea unor noi standarde de siguranță, securitate și disciplină, fără a afecta demnitatea deținuților, în conformitate cu Regulamentul CoE.

Potrivit datelor Curții Europene pentru Drepturile Omului, cele mai multe adresări din partea cetățenilor Republicii Moldova sunt din cauza violării articolului 3 din CEDO – condiții inumane de detenției; lipsa asistenței medicale adecvate (11 hotărâri în 2016). Astfel, îmbunătățirea condițiilor de detenție va înlătura una din cele mai mari restanțe ale statului nostru în acest sens.

2017_02_02_Comunicat_de_presa_I_-_Schita_3

2017_02_02_Comunicat_de_presa_I_-_Schita_4


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...