Comisia Europeană cere Guvernului de la Bucureşti să reevalueze măsurile adoptate, care au scos sute de mii de oameni în stradă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

omisia Europeană a cerut joi Guvernului României să reevalueze ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi proiectul de lege privind graţierea, apreciind că este „îngrijorător” ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile.

„În ultimii 28 de ani, într-un fel sau altul, am urmărit evoluţiile din România. Dacă vedem progresele făcute în această perioadă, nu putem decât să fim impresionaţi de forţa voinţei poporului român să devină o democraţie europeană funcţională”, a declarat joi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, transmite agerpres.

El a spus că progresele României sunt evidenţiate în raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.

„Am evaluat progresele din ultimii 10 ani. Întotdeauna evoluţiile au fost spectaculoase. Romania se află în ultima etapă a acestei evoluţii spre consolidarea statului de drept, etapa de dinainte ca acest proces să devină ireversibil”, a declarat Timmermans, conform traducerii în limba română asigurate de Parlamentul European.

Prim-vicepreşedintele CE a spus însă că este „îngrijorător ceea ce am văzut ultimele zile”, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi prin proiectul de lege privind graţierea.

El a atras atenţia că acestea sunt „elemente negative” în lupta împotriva corupţiei şi un ‘pas înapoi faţă de ultimii 10 ani’.

„Fac apel la guvern să reevalueze ceea ce a făcut”, a spus Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European pe tema situaţiei din România, organizată la cererea delegaţiei române din Partidul Popular European (PPE).

„Romania merită politicieni şi guverne care sprijină lupta împotriva corupţiei”, a subliniat el.

Timmermans a apreciat de asemenea că prin măsurile luate de executivul de la Bucureşti ar putea fi afectate şi fondurile europene alocate României.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...