(video) Președintele Dodon dorește o nouă sărbătoare oficială – „Ziua Statalității Țării Moldovei”

dodon

Astăzi, Igor Dodon a venit cu două inițiative prin care dorește ca ziua de 2 februarie să fie inclusă în calendarul sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova, cu o variantă de denumire „Ziua Statalității Țării Moldovei”. Prin a doua inițiativă, dorește ca drapelul Țării Moldovei, drapelul roșu cu cap de bour, să fie aprobat prin lege. Propunerile au fost făcute în cadrul ceremoniei de acordare a distincțiilor de stat.

De asemenea, Dodon a specificat că în fiecare an pe data de 2 februarie președintele țării va acorda distincția de stat ordinul Bogdan Întemeietorul personalităților contemporane care și-au adus aportul la menținerea statalității R. Moldova.

„Avem cu ce ne mândri, suntem un popor cu istorie de secole. 2 februarie 1365 e o dată când prima dată statalitatea Moldovei a fost recunoscută oficial. E o dată istorică care până acum a fost mai puțin menționată. Începând cu acest an, în această zi, pe 2 februarie, personalitățile contemporane care prin activitatea sa au dus la întărirea statalității o să fie menționați de președintele țării”, a spus Dodon.

Totodată, astăzi, prin decretul Președintelui Republici Moldova, pentru merite deosebite în dezvoltarea și consolidarea statalității Republicii Moldova, contribuție la sporirea prestigiului țării pe plan internațional și activitate prodigioasă pe tărâm social s-a conferit ordinul Bogdan Întemeietorul următoarelor personalități:

#1. Valentin Deniuc, profesor universitar, doctor habilitat în științe politice, ex-ministru al învățământului din R. Moldova
#2. Vladimir Curbet, conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Național Academic de dansuri Populare „Joc”
#3. Eva Gudumac, membru titular al Academiei de Științe
#4. Mihail Viorel, scriitor publicist
#5. Leonid Talmaci, primul guvernatorul al Băncii Naționale a Moldovei

Potrivit președintelui țării, timp de 25 de ani de independență ordinul Bogdan Întemeietorul a fost înmânat doar la două persoane – scriitorului Ion Druță și Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente