Igor Dodon propune să instituie o nouă sărbătoare: 2 februarie –„ziua statalităţii Ţării Moldovei”

Preşedintele Igor Dodon a venit astăzi cu o nouă iniţiativă: ca data de 2 februarie să fie inclusă în lista sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova drept „Ziua Statalității Ţării Moldovei”. Totodată, șeful statului a propus ca drapelul roșu cu cap de bou să fie instituit prin lege drept „Drapelul Istoric al Moldovei”.

“Vin cu o propunere către societatea civilă și mediul academic. Să examineze posibilitatea ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale ale RM. Denumirea o putem gândi împreună „Ziua Statalității ŢăriiMoldovei”. Și a doua inițiativă: este să examinăm posibilitatea aprobării prin lege a Drapelului Istoric al Ţării Moldovei. Cunoaștem drapelul roșu cu cap de bour”, a declarat Igor Dodon la ceremonia de acordarea unor distincţii de stat.

Igor Dodon a spus că iniţiativele date urmează să fie discutate iniţial cu societatea civilă, iar după identificarea unui compromis, le va lansa oicial.

“Data de 2 februarie1365 este data când în premieră statalitatea Ţării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică, care până acum a fost mai puţin menţionată. Este un eveniment istoric care trebuie să-l ţinem minte toţi, toţi cer ţin la istoria ţării noastre. De aceea în această zi preşedintele va menţiona cu ordinul Bogdan Întemeietorul  personalităţile care au contribuit la statalitatea ţării noastre”, a mai spus Igor Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.