Primul ministru din Guvernul Grindeanu care demisionează după amplele proteste

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu a anunţat joi dimineaţă pe Facebook că demisionează din Guvern. „Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că aşa îmi dictează conştiinţa, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume!!!”, scrie ministrul, adăugând: „România nu merită ce i se întâmplă acum, românii nu merită ce li se întâmplă acum!”.

„Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare şi nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conştiinţa curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit in ochii lui şi ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laş şi a girat acţiuni pe care nu le împărtăşeşte sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!”, îşi începe ministrul postarea.

El precizează că decizia sa a fost luată încă din seara şedinţei de guvern în care a fost aprobată OUG de modificare a codurilor penale, dar că a amânat anunţul sperând că cei care au greşit îşi vor repara eroarea.

„Am pregătit acest mesaj încă din seara celebrei şedinţe de guvern, am amânat însă decizia sperând că gândul bun sau măcar presiunea strâzii îi vor determina pe cei care au greşit conceptual dar şi pe cei care au acţionat, să aibă onoarea de a îşi repara eroarea şi să ne continuăm liniştiţi activitatea. Dacă ei nu au făcut-o două zile, poate acest exemplu le va fi util „, spune Jianu, precizând că şi în Guvern, şi în PSD sunt oameni pe care îi apreciază şi în a căror bună credinţă crede.

El afirmă că se gândeşte la viitorul ţării, care „trebuie scris cu onoare şi cinste, nu cu impostură şi minciună”.

„România nu merită ce i se întâmplă acum, românii nu merită ce li se întâmplă acum!”, consideră ministrul demisionar.

Gândindu-se la viitorul antreprenorial al acestei ţări „cu un potenţial uriaş de inovare”, Jianu a preciază că predictibilitatea şi stabilitatea trebuie restabilite urgent.

Celor cu care a lucrat la minister, „oameni oneşti” şi dornici de schimbare, Florin Jianu le transmite: „Fiţi puternici şi ţineţi drumul drept!”.

Jianu îşi trece în revistă şi activitatea în Cabinet: acte normative de susţinere a mediului de afaceri (Programul România Start-up Nation, Programul de Internaţionalizare a IMM-urilor, Norme pentru Acordarea Titlului de Incubator de Afaceri, 0% impozit pentru CDI etc), un buget solid pentru 2017 cu creşteri semnificative pentru finanţarea antreprenorilor (aprox 2 miliarde de lei, de zece ori mai multi bani pentru programe decat in 2016), buget gata să fie implementat şi ceea ce el numeşte „o premieră pentru România post-decembristă”: un Minister al Antreprenoriatului!

„Toate acestea trebuie continuate şi sunt gata să pun umărul la acest lucru, în continuare”, precizează fostul ministru.

El îi roagă pe cei tentaţi să îi folosească gestul în scop politic sau propagandistic sau de altă natură care incită să se abţină.

„Sunt şi râmân tehnocrat, nu mă pricep la politică, mă pricep la domeniul IMM şi la antreprenoriat”, conchide Florin Jianu, precizând că nu va face declaraţii în presă.

Demisia sa intervine la o lună de la preluarea mandatului şi la o zi după ce alţi colaboratori ai Cabinetului şi-au anunţat demisiile în semn de protest faţă de adoptarea OUG de modificare a codurilor penale. Coordonatorul Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului, secretarul de stat Daniel Şandru, şi-a dat, miercuri, demisia din funcţie alături de consilierii săi, acuzându-l pe premierul Sorin Grindeanu că prin adoptarea Ordonanţei de guvern privind modificarea Codurilor Penale a transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală. Alături de Daniel Şandru au mai demisionat şi directorul de cabinet, Cosmin Popa, precum şi consilierii Cătălina Gabriela Bulborea şi Ruxandra Ivan.

De asemenea, tinerii specialişti din domeniul IT cooptaţi de Guvernul Cioloş într-un program aflat încă în derulare, prin care primesc burse pentru a găsi soluţii de debirocratizare a administraţiei publice, au anunţat miercuri că îşi încheie colaborarea cu Executivul condus de Sorin Grindeanu, precizând că refuză să îşi continue activitatea sub coordonarea actualului Guvern din cauza ordonanţei aprobate marţi seară care aduce modificări la Codul penal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...