UE, la un pas de marea schimbare: Ce au decis deputaţii din Marea Britanie privind Brexitul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Marea Britanie aprobat miercuri cu o largă majoritate, după cum era așteptat, continuarea examinării proiectului de lege autorizând guvernul să lanseze procesul de ieșire din Uniunea Europeană.

Deputații au aprobat cu 498 de voturi, față de 114 împotrivă, analizarea proiectului de lege, după ce au respins un amendament al Partidului Național Scoțian care cerea ca proiectul de lege să nu fie studiat, în special pentru că guvernul conservator nu a prevăzut să se consulte cu parlamentele regionale înainte de a activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona care va lansa divorțul de Bruxelles, informează Agepres.

Proiectul de lege trimis spre aprobare Parlamentului are următorul conţinut: „Lege care va conferi premierului prerogativa de a transmite, în virtutea Articolului 50 (2) al Tratatului UE, intenţia Marii Britanii de a se retrage din UE.

(1) Premierul poate notifica, în virtutea Articolului 50(2) al Tratatului Uniunii Europene, intenţia retragerii din UE;
(2) Această secţiune are efect indiferent de prevederile Tratatului privind aderarea la Comunitatea Europeană din 1972 şi oricărei alte legi”.

Curtea Supremă de Justiţie a stabilit că Guvernul Theresa May trebuie să solicite aprobarea Parlamentului pentru activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona, care prevede ieşirea din Uniunea Europeană.

Formaţiunile de opoziţie semnalaseră că vor susţine declanşarea procedurii Brexit, dar probabil vor încerca să obţină amendamente asupra condiţiilor de părăsire a Blocului comunitar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...