Inteligenţa artificială a învins 4 dintre cei mai buni jucători de poker din lume: „N-au avut nicio şansă!”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul inventat de cercetători a dominat categoric pe parcursul a 20 de zile de turneu.

Patru dintre cei mai buni jucători de poker din lume au fost învinşi într-o competiţie ce s-a desfăşurat pe parcursul a 20 de zile de către un sistem de inteligenţă artificială – 120.000 de mâini s-au jucat iar AI-ul, numit Libratus, a încheiat competiţia având echivalentul a 1.8 milioane de dolari în jetoane la finalul competiţiei de No-Limit Hold’em.

Libratus, dezvoltat de către cercetători de la Carnegie Mellon University (CMU), o ia astfel pe urmele Deepmind, sistemul Google ce a învins cel mai bun jucător de Go din lume în 2016. Pokerul reprezenta o altă provocare, una nuanţată, psihologică: capacitatea de a stăpâni arta bluff-ului în timp ce poţi „citi” semnele date de adversari face ca succesul sistemului să fie bazat pe mult mai mult decât simpla cunoaştere a regulilor.

„Computerul nu poate câştiga la poker dacă nu poate blufa. Dezvoltarea unei inteligenţe artificiale care face acest lucru cu succes reprezintă un pas major în faţă din punct de vedere ştiinţific şi are aplicabilitate în multe domenii. Imaginaţi-vă că smartphone-ul va putea negocia într-o zi cel mai bun preţ al unei noi maşini pentru proprietar. Acesta este doar începutul” a spus şeful departamentului de computer science de la CMU, Frank Pfenning.

Strategiile de poker al lui Libratus au fost adunate din echivalentul a 15 milioane de ore de joc înainte ca această competiţie să înceapă, AI-ul având instalat un supercomputer cu viteze de 1.35 petaflops şi cu 274 TB de memorie. Aceste specificaţii îl fac de 7.250 de ori mai rapid ca un PC high-end cu de 17.500 de ori mai multă memorie.

Însă funcţia decisivă a Libratus a fost faptul că a învăţat de la jucătorii profesionişti odată ce competiţia a avansat, adaptându-şi propriile strategii şi stiluri de fiecare dată când adversarii începuseră să profite de ele.

„După terminarea fiecărei zi de joc, un meta-algoritm a analizat ce „găuri” au identificat jucătorii profesionişti şi au exploatat în strategia Libratus. A prioritizat apoi fiecare vulnerabilitate şi le-a rezolvat pe cele mai importante în fiecare seară” a spus cercetătorul Tuomas Sandholm.

„Nu mi-am dat seama cât de bun este la început. Simţeam că joc împotriva cuiva care trişează, ca şi cum îmi putea vedea cărţile. Nu îl acuz că trişează. A fost pur şi simplu atât de bun” a spus Jimmy Chou, unul dintre jucătorii care s-au înfruntat cu Libratus, pentru Wired. Ceilalţi jucători au fost Donq Kim, Jason Les şi Daniel McAula

Deşi Libratus a avut un uşor avantaj în primele 5 zile de competiţie, în ziua a 6-a aproape toţi jucătorii aveau numere apropiate de jetoane. Apoi însă Libratus şi-a arătat forţa de a se adapta, câştigând aproximativ 1 milion de jetoane în plus faţă de adversarii care pierdeau constant teren.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...