Soarta lui Băsescu, în mâinile judecătorilor de la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Supremă de la București a decis că cererea prin care Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon este de competenţa Judecătoriei Chişinău, a declarat, miercuri, avocatul Andrei Bivol, afirmând că se va urma procedura „în pofida rezervelor privind independenţa judecătorilor” faţă de Dodon.

„Pe 31 ianuarie 2017, în a doua parte a zilei am făcut cunoştinţă cu încheierea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) prin care cererea de chemare în judecată adresată de Traian Băsescu către Igor Dodon privind anularea decretului din 6 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei, a fost expediată spre examinare Judecătoriei Chişinău”, a declarat Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru Mediafax.

CSJ recunoaşte că Legea cetăţeniei şi Legea contenciosului administrativ prevăd competenţa specială a CSJ de a examina legalitatea decretelor prezidenţiale cu caracter individual, însă, interpretează că judecarea aceastei cauze ar fi de competenţa Judecătoriei Chişinău, susţine avocatul lui Traian Băsescu.

„CSJ susţine că ar avea prioritate prevederile art. 33 indice 1 al Codului de Procedură Civilă (CPC), care a fost adoptat mai recent de către Parlament (regula priorităţii actului normativ posterior în cazul conflictului de lege). Conform acestei prevederi «judecătoriile examinează şi soluţionează în fond toate pricinile civile, dacă legea nu prevede altfel». Încheierea este irevocabilă fără drept de atac”, a mai spus Andrei Bivol.

Avocatul lui Traian Băsescu declară că nu este de acord cu soluţia Curţii Supreme „cel puţin din două motive”.

„În primul rând, chiar art. 33 indice 1 al CPC condiţionează competenţa judecătoriilor de situaţia «dacă legea nu prevede altfel»”, susţine Andrei Bivol, explicând că în situaţia lui Traian Băsescu există cel puţin alte două legi speciale ce prevăd altă competenţă – cea a Curţii Supreme de Justiţie (regula priorităţii actului normativ special faţă de actul normativ general).

Avocatul lui Traian Băsescu susţine că raţiunea competenţei speciale a CSJ de verificare a legalităţii decretelor prezidenţiale este întemeiată pe independenţa judecătorilor CSJ faţă de Preşedinte.

„Spre deosebire de judecătorii CSJ, ceilalţi judecători sunt numiţi, confirmaţi pe viaţă şi demişi prin decretul Preşedintelui, ceea ce ridică probleme privind independenţa lor la examinarea legalităţii decretelor prezidenţiale”, a spus Andrei Bivol.

Avocatul lui Traian Băsescu a afirmat că acest mod de interpretarea a legii de către Curtea Supremă de Justiţie era cunoscut, însă, pentru a putea determina competenţa instanţelor în cazul lui Traian Băsescu, a ales să depună iniţial o acţiune la Curtea Supremă de Justiţie conform normelor prevăzute din legile speciale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...