Domnule Prim–ministru al României, Sorin Grindeanu,

Deciziile luate de Cabinetul dumneavoastră în privinţa modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală au consecinţe negative profunde pentru soarta ţării:

Distrug reperele morale ale societăţii.

Cum veţi explica unui om cinstit că unii pot să fure până la 45 de mii de euro fără să fie pedepsiţi penal? Cum vor mai crede oamenii în dreptate? Care este exemplul de moralitate pe care îl dă Guvernul Statului Român? Cum se mai pot simţi românii demni în ţara lor când Guvernul lasă impresia că dispreţuieşte cinstea şi transparenţa şi legitimează hoţia?

Duceţi România într-o zonă incertă de securitate.

Prin atacul la valorile statului de drept, ne izolaţi la periferia Europei. Lovitura dată justiţiei este totodată o lovitură gravă dată credibilităţii României în relaţia cu partenerii din UE şi NATO, în relaţia cu partenerii noştri economici. Ce pot crede partenerii noştri despre o ţară al cărei guvern validează infracţiunea ca normalitate? Cum le veţi explica că Guvernul României a decis că e normal ca abuzul în serviciu să nu fie infracţiune?

Risipiţi bruma de creştere economică câştigată prin munca oamenilor.

Fiecare dintre noi, inclusiv cei care v-au votat în decembrie, va trebui să achităm o notă de plată usturătoare. Leul a început deja să se devalorizeze. Cum veţi compensa pierderea de credibilitate care va afecta încrederea investitorilor în România? Ce le veţi spune antreprenorilor care s-au săturat de corupţie şi de decizii strâmbe ale administraţie? Ce le veţi spune românilor care vor plăti mai mult pentru un trai mai prost?

Impuneţi tirania majorităţii împotriva domniei legii.

Zecile de mii de oameni care protestează au legitimitatea societăţii, care trebuie ascultată, înţeleasă şi asimilată în deciziile guvernamentale. Am încredere că societatea românească este suficient de matură pentru ca astfel de manifestaţii să aibă loc paşnic şi civilizat ca şi până acum. În acelaşi timp, domnule Grindeanu, nu pot decât să condamn aroganţa şi comportamentul Guvernului în această chestiune.

Nu cred că pentru asta au votat românii în decembrie. Refuz să accept că aceasta este România normală pe care v-o doreaţi la preluarea mandatului.

Domnule Grindeanu,

Dincolo de interesele politice şi partinice, dincolo de datoriile pe care le-aţi avea faţă de o parte din susţinătorii majorităţii PSD-ALDE, ca Prim-ministru nu aveţi dreptul să duceţi ţara în această fundătură.

De aceea, domnule Prim-ministru al României, vă solicit public să abrogaţi ordonanţa de urgenţă referitoare la modificarea celor două Coduri penale.

România normală, România pe care ne-o dorim cu toţii este România dreptăţii şi domniei legii.