Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.02.2017

Termenele de aflare în grade militare în rezervă pentru Forţele Armate ar putea fi majorate

Termenele de aflare în grade militare în rezervă pentru Forţele Armate ar putea fi majorate. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat, în ședința de astăzi, modificări în acest sens.

Potrivit proiectului, rezerva de clasa I a Forţelor Armate va include rezerviştii până la împlinirea vârstei de 55 de ani pentru efectivul de soldaţi, sergenţi şi subofiţeri, 60 de ani - pentru corpul de ofiţeri cu grade inferioare şi superioare și 65 de ani pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme. Rezerva de clasa a II include efectivul de soldaţi, sergenţi şi subofiţeri - de la 55 până la 60 de ani, corpul de ofiţeri cu grade inferioare şi superioare - de la 60 până la 65 de ani și corpul de ofiţeri cu grade supreme - de la 65 până la 70 de ani. De asemenea, proiectul prevede acordarea pentru merite deosebite, înainte de termen a gradului militar în rezervă următor, la numirea în funcţie de demnitate publică.

În cadrul aceleeași ședințe, deputații au avizat pozitiv completarea legislației cu privire la transportul naval intern al Republicii Moldova. Potrivit autorilor, actualmente nu există prevederi referitor la utilizarea sedimentelor solide (nisip, prundiş, pietriş, pietre) dobândite din albia minoră a râurilor în rezultatul efectuării lucrărilor de amenajare şi menţinere a şenalului navigabil. Până în prezent aceste sedimente au fost extrase ilegal cu scopul comercializării de către diferite persoane fizice şi juridice. Astfel, modificările interzic extragerea nerambursabilă a sedimentelor și propun ca acestea să fie restituite râurilor în scopul majorării suprafeţelor boiştelor pentru reproducerea peştilor.

Comisia a avizat pozitiv un proiect de scutire de plata taxei de stat a reclamanţilor (fără a excepta agenţii economici) în acţiunile de contencios administrative. Totodată, potrivit amendamentelor se scutesc de plata taxei de stat reclamanţii în acţiunile civile de reparaţie a prejudiciului material şi moral cauzat prin infracţiune, precum și victimele violenţei în familie - pentru acţiunile civile de reparare a prejudiciului material sau moral cauzat prin acte de violenţă în familie.

Toate proiectele urmează a fi dezbătute și aprobate de plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus