Linkuri accesibilitate

„Perseverența, inteligența civilizației și bunului-simț împotriva vicleniei banditești” (Vlad Zografi/contributors.ro)


Cele două Ordonanțe guvernamentale prezentate în detaliu și cu consecințele lor (ziare.com; Cotidianul; România liberă).

Cele două ordonanțe de urgență adoptate în secret aseară de guvernul Sorin Grindeanu nu sunt o surpriză pentru Vlad Zografi. Comentariul pe care-l scrie pe site-ul contributors.ro consideră că era de așteptat. Și nu de două săptămâni, de când a fost prima încercare de adoptare în executiv, ci din 11 decembrie, când Partidul Social Democrat a câștigat detașat alegerile parlamentare. „Nu știu câți dintre cei (care nu au ieșit la vot) pe 11 decembrie s-au trezit acum, sub șocul atentatului împotriva justiției. De numărul și hotărârea lor depinde rămânerea noastră în lumea civilizată. Ea mai depinde, poate, și de clarviziunea unei mâini de oameni aflați în poziții-cheie”, scrie Zografi, și nu vede decât o singură și improbabilă soluție politică: nepenalii din PSD să se delimiteze de ce a dictat liderul social-democrat Liviu Dragnea. În fapt, nu se poate conta decât pe reacția străzii, pe „capacitatea oamenilor de a se organiza spontan”. Rămân perseverența, inteligența civilizației și bunului-simț împotriva vicleniei banditești. Așadar, „Fulare, căciuli, ciorapi groși”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct

La fel crede și Dan Ionescu, comentator publicat pe blogurile Adevărul. El traduce Ordonanțele de modificare a Codurilor penale printr-o înțelegere cu infractorul, a victimei cu violatorul. În aceste condiții, orice ar face președintele Klaus Iohannis este insuficient. Chiar și demisia în bloc a parlamentarilor opoziției. Nu există decât arma presiunii exercitate de stradă: „Presiune peste presiune, peste presiune”.

Cele două Ordonanțe, care dezincriminează o categorie largă de fapte penale și scot din închisori sau de pe rolul instanțelor nume celebre, sunt prezentate în detaliu și în consecințe de comentatorii de presă. Noua lor formă adoptată ieri seară ar fi chiar mai rea decât cea propusă inițial: se dezincriminează dezincriminarea, scrie Ioana Ene Dogioiu pe site-ul ziare.com. Cu alte cuvinte, dacă ordonanțele se aplică, actualii guvernanți nu vor putea fi acuzați de abuz în serviciu sau ceva asemănător pentru că le-au adoptat.

Stelian Tănase scrie în Cotidianul că guvernul PSD-ALDE, și-a compromis complet prin acest episod popularitatea în rândul electoratului urban, care nu poate fi amețit cu creșteri de salarii și reduceri de taxe fiscale. Este „o lume dificil de manipulat şi controlat, sensibilă la schimbări. O lume care îşi cunoaşte mai exact interesele dacă o comparăm cu lumea rurală. Această lume a tinerilor educaţi şi calificaţi, bine pregătiţi etc. nu ia de-a gata ce i se spune. Şi cînd nu le mai convine, pot să tragă fermoarul unei valize şi să plece în Occident”. Or, „Fără elite, profesionişti bine calificaţi, oameni care înmagazinează informaţie, România va rămîne în secolul XX. O populaţie!”. Trebuie spus că articolul lui Stelian Tănase este aproape unanim atacat pe forumul publicației.

Unul dintre analiști se preocupă mai ales de consecințele nefaste ale ordonanțelor cu scandal. Silviu Sergiu de la România liberă scrie că „În mod cert, reacțiile ambasadelor occidentale vor fi virulente. Mult mai virulente decât în vara lui 2012. Pentru că situația de astăzi este mult mai gravă. Este un alt motiv pentru care PSD-ului s-ar putea să-i fie imposibil să continue să guverneze. Din această seară, acest partid este o vulnerabilitate geopolitică, pentru că riscă să arunce România într-un proces de ucrainizare”.

XS
SM
MD
LG