Lista candidaților care luptă pentru fotoliul de şef al ANRE; Unii au probleme cu legea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia economie, buget și finanțe a evaluat, în cadrul ședinței de astăzi, dosarele pentru concursul de selectare a candidaților la funcția de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Astfel, din cele 12 persoane care au au depus dosarele la concurs, membrii Comisiei au admis la interviu 10 candidați. Adrian Cazacu și-a retras candidatura, iar dosarul lui Ruslan Surugiu nu a fost admis la următoarea probă, deoarece este incomplet. Deși candidatul a fost anunțat, acesta nu a completat dosarul.

La șefia ANRE aspiră Victor Parlicov, expert în energetică (IDIS „Viitorul”) și fost director al instituției. A depus dosarul de participare și Tudor Copaci, director general al Agenției Proprietății Publice (APP). Copaci a fost numit la APP în septembrie 2016, la doar câteva zile după ce a fost demis din funcția de secretar general al Guvernului.

De asemenea, în concrus a depus dosarul de participare și Mihail Cernei, doctor în ştiinţe tehnice şi economie, fost director „Termocom”. Timp de 25 de ani acesta a activat la reţelele electrice. În 2001 a devenit director CET2, iar în 2003 – director Moldelectromontaj. În 2008 a fost numit decan al facultăţii Ştiinte Economice a Universităţii de Stat din Moldova. În august 2010 a ajuns director SA „Termocom”, funcție din care a fost demis la începutul lui 2014. Potrivit unei sesizări a CNA din 2013, Mihai Cernei figura într-un conflict de interese. După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conducea, Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Șeful Termocom ar fi închiriat de la fiica şi ginerele său câteva automobile. Suma chiriei era estimată la 10.000 de euro, potrivit Ziarului de Gardă.

În urma evaluării dosarelor conform cerințelor, pentru următoarea probă, cea a interviului, au fost admiși următorii candidați:

Ion Matei
Mihail Cernei
Alexandru Lupan
Iurie Ursu
Vasile Daud
Sergiu Ungureanu
Tudor Copaci
Anatolie Cainareanu
Victor Parlicov
Dorin Dușciac

Interviul va fi organizat la 14 februarie curent, cu începere de la ora 9.00, biroul 915, clădirea Parlamentului Republicii Moldova. Fiecare candidat va fi audiat timp de 30 de minute, iar lista de ordine va fi întocmită conform depunerii dosarelor.

Amintim că dosarele de concurs au fost depuse în perioada 2 – 20 ianuarie 2017. Concursul a fost anunțat pe data de 21 decembrie 2016, atunci când, prin decizia Comisiei, a fost aprobat și publicat pe site-ul Parlamentului anunțul de desfășurare a concursului și Regulamentul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...