Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Dezmățul politic de peste Prut…

Dezmățul politic de peste Prut văzut de cei doi parlamentari de la București originari din Chișinău

Zeci de mii de români au protestat în ultimele zile împtriva acestor modificări ale legislației

Guvernul de la București a adoptat, în noaptea de marți, 31 ianuarie 2017 mai multe ordonanțe de urgență care prevăd modificări la legislația penală, dar și grațierea unor categorii de pedepse. Noaptea, o parte din modificările la legislație au fost publicate în Monitorul Oficial. Sunt exact ordonanțele pentru care zeci de mii de români au ieșit în ultimele săptămâni în stradă, pentru a protesta împotriva adoptării lor.

În Parlamentul de la București, care urmează să decidă asupra unor aspecte din aceste ordonanțe, în tabere diferite, există și doi cetățeni ai R. Moldova.

Ion Hadârcă

Ion Hadârcă, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău și liderul Partidului Liberal Reformator, a ajuns în Senatul României pe listele Partidului „Alianța Liberalilor și Democraților” (ALDE) condus de fostul premier romând Călin Popescu Tăriceanu. ALDE este astăzi la guvernare împreună cu Partidul Social Democrat (PSD), condus de Liviu Dragnea, formațiune care l-a propus pe Sorin Grindeanu, actualul premier al României. Deși peste Prut zeci de mii de oameni au ieșit la proteste, senatorul Ion Hadârcă ne-a declarat că nu are încă o poziție despre starea de lucruri din România. „Nu pot să vă comentez nimic, trebuie să mă documentez să văd care este situația… Nu vă supărați, dar am sosit abia aseară aici. Am văzut că ceva se întâmplă, dar nu pot să fac niciun comentariu”, ne-a zis Hadârcă.

foto: constantincodreanu.ro

Constantin Codreanu, care a ajuns în Camera Deputaților din Parlament pe listele Partidului „Mișcarea Populară”, condus de fostul președinte român, Traian Băsescu a scris pe o rețea de socializare că „în această seară (marți, 31 ianuarie 2017, n.r.), principiile statului de drept au primit o lovitură fatală din partea Guvernului PSD-ALDE. Greșeala lor e că au uitat de un lucru sfânt: Vox Populi, Vox Dei. Vor plăti scump pentru asta”, a precizat deputatul.

Marți seara, Guvernul de la București a adoptat ordonața de Urgență privind modificarea Codului penal care îl scapă, potrivit presei de la București pe Liviu Dragnea, președintele PSD, formațiune care a câștigat alegerile parlamentare de anul trecut, dar și pe alți zeci de penali de dosare. A fost adoptat și proiectul de lege privind grațierea care urmeaza să fie trimis în Parlament „spre dezbatere și aprobare urgentă”. În jurul orei 01.00, ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. „Guvernul PSD a intrat in istoria „democrației” românești cu o ordonanță publicată în miez de noapte la doar câteva ore după aprobare”, constată site-ul hotnews.ro.

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei”, a declarat Klaus Ionannis, președintele României. Cu asemenea declarații au venit și mai mulți politicieni de opoziție de la București. Peste 10 mii de oameni au ieșit la protest marți noaptea, după ce a Guvernul a adoptat modificările de legislație. Miercuri dimineața, Consiliul Superior al Magistraturii de la București a anunțat că a votat, în unanimitate sesizarea Curții Constituționale pe ordonanța de urgență numită de presa de la București „Dragnea”. CSM a decis să sesizeze Curtea în privința existenței unui conflict între puterile statului, cea judecătorească și cea executivă.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România, considerată în ultimii ani una din cele mai performante instituții anticorupție din lume a întocmit o analiză a impactului pe care adoptarea – prin ordonanță de urgență, a modificărilor Codului penal și Codul de procedură penală – o va avea asupra dosarelor penale aflate în curs de instrumentare și în proces de judecare. DNA anunță că în urma modificărilor, orice faptă care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei românești, echivalentul a 1 milion de lei moldovenești nu va mai fi investigată și pedepsită, iar în cauzele trimise la instanță procesul penal încetează, iar cauzele aflate în lucru la DNA se vor clasa. „Orice faptă pentru care nu există plângere prealabilă depusă de partea vătămată nu va mai putea fi investigată. Dacă autorul faptei este însuși conducătorul instituției, ar trebui să formuleze plângere împotriva propriei persoane. Toate dosarele aflate deja pe rolul instanțelor, având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu, vor fi condiționate de formularea plângerii prealabile de către persoana vătămată. Dacă o asemenea instituție va refuza formularea plângerii, se va dispune încetarea procesului penal”, anunță DNA.

V.M.