Maia Sandu condamnă acțiunile Guvernului de la București: Preia modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor împotriva cetăţenilor şi de protejare a corupţilor şi hoţilor, spune lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, cu privire la decizia Guvernului de la București de a adopta proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Potrivit liderei PAS, România a fost și mai ramâne un model de democrație, de combatere a corupției și de respectare a statului de drept. Astfel, președintele Iohannis și întreaga societate românească trebuie să se opună distrugerii statului de drept.

„Ne păstrăm încrederea că românii demni, cu caracter și luciditate, că partidele responsabile şi societatea civilă nu vor permite deraparea de la democrație și valorile europene. Considerăm că este grav şi dezamăgitor pentru cetăţenii oneşti ca cei care comit fărădelegi să fie scutiți de pedeapsă, ca delicvenţii să primească indulgenţe pe criterii politice, dar și mai grav este când un sistem anticorupție construit cu migală şi sacrificii timp de 10 ani riscă să fie distrus într-o singură noapte. Noi, cei din Republica Moldova, am sperat să preluăm modelele de combatere a corupţiei care au avut succes în România. Din păcate, observăm că se produce un efect invers: cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor împotriva cetăţenilor şi de protejare a corupţilor şi hoţilor”, spune lidera PAS

„Păstrăm încrederea că președintele Iohannis și întreaga societate românească se vor consolida şi se vor opune distrugerii statului de drept”, mai spune Maia Sandu.

Amintim că, zeci de mii de oameni au protestat toată noaptea în România strigând „PSD, ciuma roşie”, după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Cei mai mulți, în jur de 15 mii, au ieșit în stradă la București, în fața Guvernului. Ei au aruncat cu bulgări de zăpadă și au cerut demisia Guvernului și alegeri anticipate.

Românii s-au simțit sfidați de decizia Guvernului, care a adoptat aceste proiecte chiar dacă în ultimele săptămâni zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a se opune. Doar duminica trecută aproape 100 de mii de oameni au protestat în toată România.

De altfel, ordonanța de urgență a și fost publicată în Monitorul Oficial în jurul orei 1 noaptea, când în stradă încă se aflau zeci de mii de oameni.

Cetățenii consideră că aceste legi ar favoriza politicienii certați cu legea, mai ales că una dintre prevederile adoptate stipulează că orice prejudiciu produs prin abuz în serviciu, care este mai mic de 200 de mii de lei, te scapă de închisoare. Această prevedere îl vizează direct pe liderul PSD Liviu Dragnea, care este în prezent judecat tocmai pentru o astfel de infracțiune, cu un prejudiciu însă de 100 de mii de lei.

Mulți comentatori au făcut pe rețelele de socializare o comparație între ce s-a întâmplat marți la București și situația de acum un an de la Chișinău, când tot pe timp de noapte, cu mare rapiditate a fost învestit Guvernul Filip.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...