(VIDEO) Guvernul de la București s-a trezit, miercuri dimineață, cu un nou protest

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de români au ieșit miercuri dimineață în fața Guvernului de la București, după o noapte în care zeci de mii de oameni au protestat față de decizia Guvernului de a adopta proiectele grațierii și modificării Codului Penal. Un mare protest se anunță pentru diseară.

După o noapte de proteste, Guvernul s-a trezit, miercuri dimineață, cu o nouă serie de manifestanți în Piața Victoriei de la București. Zeci de oameni au ieșit în jurul orei 9.00 pentru a protesta față de decizia Executivului de a adopta proiectele grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală.

Un nou protest se anunță pentru diseară pe mai multe pagini de Facebook. Miercuri dimineață, în jurul ore 10.00, 13.000 de oameni își anunțaseră deja prezența la un protest sub sloganul: „Jos Guvernul”.

Manifestația ar urma să înceapă la ora 19.00 în Piața Victoriei.

Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.

În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în documentul citat.

Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită „de un membru al familiei sau afin până la gradul II”, dar nici „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...