Protestele românilor, în presa internațională: „România a făcut cel mai mare pas înapoi în cadrul luptei anticorupţie”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Știrea că Guvernul Grindeanu a relaxat legislația anticorupție din România prin adoptarea proiectului de lege privind graţierea nu doar că i-a înfuriat pe români, care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva acesteia, dar a făcut imediat și înconjurul publicațiilor din întreaga lume, care critică România în termeni duri.

Jurnaliștii de la agenția Associated Press au fost primii care au relatat informația, iar apoi această a fost preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Potrivit New York Times, decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru combaterea corupției din această țară din Europa de Est, potrivit libertatea.ro.

Mai mult aceștia o citează pe Laura Codruța Kovesi, care a declarat că „această măsură va face ca lupta anticorupție să fie irelevantă”. ”Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care dezincriminează abuzul în serviciu şi a dat, astfel, o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în această ţară est-europeană. Măsura a scos în stradă oameni în mai multe oraşe, iar în faţa sediului Guvernului ei au reproşat Executivului că a aprobat ordonanţa noaptea, asemenea hoţilor”, scriu jurnaliștii de la New York Times.

La rândul lor, Deutsche Welle, ABC News,The Guardian și The Washington Post au descris de asemenea, protestele de noaptea trecută, ce au izbucnit în mai multe orașe din România. Aceste publicații amintesc că oamenii s-au strâns în fața Guvernului și au strigat că Partidul Social Democrat este „ciuma rosie” sau că „au aprobat ordonanța târziu, în noapte, ca niște hoții”. Ca și New York Times, jurnaliștii The Washington Posr citează și declarația lui Kovesi, amintind că aceasta ordonanță va face lupta anticorupție irelevantă.

Zi de doliu pentru statul de drept

Agenția France-Presse îl citează pe președintele Iohannis, care a declarat că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură dură din partea dușmanilor justiției. Agenția de știri vorbește și despre protestele de amploare din mai multe orașe importante ale țării, dar și despre avertismentul din raportul MCV, care atrăgea atenția asupra oricăror încercări de a slăbi lupta împotriva corupției. Decizia guvernului este menită să-l scape de proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea, notează AFP.

Cel mai mare pas înapoi, din ultimii 10 ani

Reuters vede decizia guvernului drept „cel mai mare pas înapoi” în privința reformelor anticorupție care s-au făcut de zece ani în România. „Peste 10.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în ciuda gerului, și alți câțiva mii au manifestant în diverse orașe din România, la scurt timp după ce s-a anunțat ordonanța de urgență”, notează Reuters. „Hoților”, „Trădătorilor” au strigat manifestanții, care au cerut și demisia Guvernului. Știrea a fost preluată și de agenția chineză Xinhua, dar și de ziarele din India.

Euronews vorbeşte, de asemenea, despre cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Cititorilor le este reamintit faptul că ţara noastră este una dintre cele mai corupte din Europa şi că numeroşi politicieni sunt anchetaţi sau judecaţi pentru astfel de fapte. „Noul guvern de stânga al României a dezincriminat un număr de abuzuri, inclusiv unele cazuri de abuz de putere, în cel mai important pas înapoi făcut de fostul stat comunist în domeniul reformei anticorupţie, de când a aderat la Uniunea Europeană. România este unul dintre cele mai corupte state europene, cu multe cazuri de abuz de putere în domeniul administraţiei”.

Guvernul României a adoptat ordonanta graţierii, marţi seară. Miniștrii au adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse și și Ordonanța de modificare a Codurilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Florin Iordache, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, la ora 22.00. Proiectele controversate nu s-au aflat pe ordinea de zi oficială a ședintei Executivului. În jurul orei 1:00, Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...