Linkuri accesibilitate

În SUA, președintele Donald Trump l-a propus pe judecătorul Neil Gorsuch pentru funcția de membru al Curții Supreme


Neil Gorsuch (centru) și soția sa Marie Louise, prezenți la anunțul făcut de președintele Donald Trump
Neil Gorsuch (centru) și soția sa Marie Louise, prezenți la anunțul făcut de președintele Donald Trump

Președintele american Donald Trump l-a propus pe judecătorul Curții de apel de la Denver, Neil Gorsuch, pentru funcția de membru al Curții supreme de justiție din Statele Unite. În cazul aprobării candidaturii sale, Gorsuch, în vârstă de 49 de ani, îl va înlocui pe regretatul judecător Antonin Scalia, decedat anul trecut. Ca și Scalia, candidatul propus de președintele Trump este și el cunoscut pentru vederile sale conservatoare. Judecătorii Curții supreme sunt numiți pe viață.

În cuvântarea sa cu ocazia nominalizării, Neil Gorsuch a spus că va fi independent, imparțial și va urma ferm litera legii. El este considerat un adept al așa numitului mod de „interpretare nemijlocită” a constituției și legislației, sprijinit de mai mulți republicani care consideră că judecătorii trebuie să se ocupe de interpretarea legilor și nu de „crearea” lor. Câțiva senatori democrați au declarat că vor încerca să blocheze aprobarea candidaturii lui Neil Gorsuch, dar comentatorii le dau puține șanse.

În SUA, numirea judecătorilor Curții supreme este una din prerogativele cele mai importante ale președintelui. Deciziile Curții se răsfrâng adesea asupra unor aspecte importante ale vieții societății. Spre exemplu, în Statele Unite legalizarea avorturilor și a căsătoriilor între persoane de același sex s-a făcut prin decizii ale Curții supreme.

XS
SM
MD
LG