Dacă UE s-ar dezmembra, ţările europene ar fi dependente de Rusia, SUA şi China

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O eventuală dezintegrare a Uniunii Europene ar face statele europene dependente de SUA, Rusia şi China, a avertizat marţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a subliniat că trebuie adoptate „măsuri spectaculoase” pentru protejarea forului comunitar, transmit Reuters şi France Presse, potrivit Agerpres.ro.

Oficialul european a calificat drept „îngrijorătoare” anumite declaraţii ale noii administraţii americane conduse de Donald Trump, care au consecinţe pentru viitorul UE şi al relaţiilor transatlantice.

„Declaraţiile îngrijorătoare ale noii administraţii americane, într-un nou context geopolitic în lume, ne fac viitorul profund imprevizibil”, a explicat Donald Tusk într-o scrisoare trimisă şefilor de stat şi de guvern ale celor 27 de state rămase în UE după Brexit, în pregătirea summitului informal din Malta privind viitorul UE, prevăzut pentru 3 februarie.

Estimând că Uniunea Europeană se confruntă cu cele mai mari provocări din istoria sa de 60 de ani, Tusk a spus că o „Chină puternică”, „politica agresivă a Rusiei” faţă de vecinii săi şi „islamul radical” care alimentează anarhia în Orientul Mijlociu şi Africa constituie ameninţări externe esenţiale pentru Uniunea Europeană.

Comentariile lui Donald Tusk sunt cele mai ferme dintre cele făcute la adresa administraţiei Trump după preluarea mandatului acesteia, în urmă cu 11 zile. Liderii europeni sunt în special îngrijoraţi de faptul că noul lider de la Casa Albă susţine ieşirea Marii Britanii din forul comunitar şi că el a evocat deja posibilitatea ca alte ţări membre să urmeze exemplul Londrei.

„Dezintegrarea Uniunii Europene nu va conduce la restabilirea unei suveranităţi depline, fictive a statelor sale membre, ci la dependenţa lor reală şi practică de marile superputeri: Statele Unite, Rusia şi China. Doar împreună putem fi complet independenţi”, a scris Tusk.

„De aceea, noi trebuie să luăm măsuri spectaculoase şi solide care vor schimba emoţiile colective şi vor revitaliza aspiraţia de a duce integrarea europeană la nivelul următor”, a continuat preşedintele Consiliului European.

Donald Trump a semnat vineri un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen), declanşând un val de critici şi de proteste pe plan intern şi internaţional.

În aceeaşi zi, el şi-a manifestat deschis entuziasmul pentru Brexit, „un lucru minunat”, în timpul vizitei la Washington a şefei guvernului de la Londra, Theresa May.

Comisia Europeană a anunţat luni că va analiza ordinul executiv semnat de preşedintele american prin care cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane le este interzisă intrarea în SUA şi va evalua în ce măsură legea îi afectează pe cetăţenii europeni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...