Contracte cu statul pentru firme afiliate miniştrilor Bâtca, Glavan și Chirinciuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-un an de activitate, unii miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip au avut parte de evenimente importante, toate soldându-se cu suplinirea bugetului familiei sau cu promovarea intereselor pe care aceştia le au în diferite domenii.

Familia lui Vasile Bâtcă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, administrează firma „Pabinis-Com” SRL, cu sediul la Nisporeni. SRL-ul este înregistrat pe numele Ninei şi al Ludmilei Pahomea, sora şi nepoata ministrului. Totodată, Natalia, soţia ministrului, este angajata acestei firme. Din 2013, în doar doi ani, SRL-ul a beneficiat de cel puţin 16 contracte în sumă de peste 5 milioane de lei cu Primăria Nisporeni şi Consiliul Raional, în timp ce Bâtcă era preşedintele raionului Nisporeni. Oficialul spunea atunci că nu ar fi existat un conflict de interese în aceste contractări. Anul 2016 nu a fost o excepţie, iar firma familiei şi-a trecut în cont încă o licitaţie, organizată de Primăria Nisporeni, în sumă de aproape 150 de mii de lei, potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă.

La 30 iulie 2015, Ruxanda Glavan a fost desemnată în funcţia de ministră a Sănătăţii. Peste câteva zile, pe 14 august 2015, firma „Glavirux” SRL, fondată de ea, cea care câştigase până atunci peste 70 de contracte cu instituţiile medicale din ţară în valoare de peste 10 milioane de lei, îşi schimbă atât denumirea, cât şi fondatorul. Astfel, administratoarea de până atunci a „Glavirux”, Olga Latîş, devine atât administratoare, cât şi unic fondator la „Polisano-Prim” SRL, succesoarea „Glavirux”. Firma nou-creată a păstrat însă aceeaşi adresă juridică şi acelaşi cod fiscal, schimbările fiind efectuate doar în privinţa denumirii şi a fondatorului. În noiembrie 2015, Ruxanda Glavan anunţa prin intermediul reţelelor de socializare că, începând cu vara lui 2015, firma „Glavirux” nu îi mai aparţine. După redenumire, timp de câteva luni, noua firmă nu apare în niciun contract cu statul, însă, începând cu luna martie 2016, „Polisano-Prim”, la fel ca şi predecesoarea „Glavirux” SRL, începe să-şi adjudece contracte cu instituţiile medicale de stat, câştigând anul trecut licitaţii de aproape 700 de mii de lei cu spitalele din ţară. Anterior, ZdG a discutat cu Olga Latîş, proprietara în acte a „Polisano-Prim”, care spunea că firma a fost redenumită odată cu schimbarea fondatorului şi că Ruxanda Glavan nu mai are nicio legătură cu aceasta „de foarte mult timp”.

Anul trecut, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a devenit fondator la SRL „Euromobila-Lux”, agent economic care s-a transformat vara trecută din societate pe acţiuni, în SRL. Compania gestionează afacerile cu mobilă ale familiei ministrului. Anticorupţie.md a scris anul trecut că, la doar câteva luni de la învestirea lui Chirinciuc în funcţia de ministru, de la şoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparţine, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. Ministrul însă a susţinut că nu a influenţat acest proces.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...