Linkuri accesibilitate

Donbas: lupte grele la Avdiivka, schimburi de acuzații între Kiev și Moscova (Video)


Avdiivka, 30 ianuarie 2017
Avdiivka, 30 ianuarie 2017

În confruntările din ultimele zile au murit cel puțin 13 civili, iar mii de locuitori au rămas fără apă, gaz și curent electric, în condiții de iarnă grea.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc marți pentru intensificarea confruntărilor armate în regiunile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, ostilități soldate cu cele mai multe decese din ultimele săptămâni și cu întreruperea livrărilor de apă, electricitate și căldură către civilii de pe linia frontului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Kievul și separatiștii pro-ruși spun că partea adversă a fost cea care a lansat ofensive în zona localității Avdiivka, oraș cu 20.000 de locuitori controlat de guvern, încălcând prevederile acordului de armistițiu încheiat în urmă cu doi ani la Minsk.

Opt soldați ucraineni au fost uciși, iar 26 au fost răniți de la intensificarea luptelor, începută duminică. Cel mai grav bilanț de acest fel din ultima lună a fost deplâns de președintele ucrainean Petro Poroșenko cu ocazia vizitei sale de luni la Berlin.

Poroșenko a enumerat după discuții cu cancelarul Angela Merkel pierderile din ultimele zile din rândurile armatei ucrainene, insistând că militarii „au fost răniți sau uciși din cauza loviturilor sistemelor de artilerie instalate de militanți ruși în cartiere de locuințe… astfel ca trupele ucrainene să nu poată riposta”.

Într-o declarație de presă, ministerul de externe de la Kiev a spus că „actuala escaladare a confruntărilor în Donbas este o dovadă limpede că Rusia își ignoră obligațiile asumate în cadrul acordurilor de la Minsk”.

Angela Merkel și Petro Poroșenko la Berlin, 30 ianuarie
Angela Merkel și Petro Poroșenko la Berlin, 30 ianuarie

Marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a prezentat o variantă diferită a evenimentelor, spunând că în Donbas confruntările au fost provocate de formațiuni paramilitare ucrainene, sprijinite de forțele guvernamentale.

„Evident, din punctul nostru de vedere aceste incidente demonstrează limpede că autoritățile ucrainene și președintele Poroșenko nu au voința necesară pentru implementarea acordurilor de la Minsk”, a spus Peskov.

Potrivit agențiilor de presă occidentale, în confruntările din ultimele zile au murit cel puțin 13 civili, iar mii de locuitori au rămas fără apă, gaz și curent electric, în condiții de iarnă grea, cu temperaturi care coboară noaptea până la -20 de grade.

Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvînt a responsabilei cu politica externă a UE, într-o declarație pentru Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Administratorul militar al orașului din centrul noilor confruntări, Freedon Vekua, este citat cu afirmația că ar putea fi necesară evacuarea orașului. Ambasada Statelor Unite la Kiev a scris pe Twitter că este „foarte îngrijorată de situația creată, mai ales de faptul că 2500 de copii sunt lipsiți de apă, electricitate și agent termic”.

Observatori OSCE în Avdiivka
Observatori OSCE în Avdiivka

Confruntările de la Avdiivka au făcut necesară convocarea pentru marți după-masă, la Viena, a Consiliului Permanent de Securitate OSCE, la cererea delegației ucrainene.

Într-o relatare din Ucraina, AFP scrie că noile confruntări par să confirme temerile Kievului că instalarea noului președinte american Donald Trump, care l-a lăudat mereu pe liderul rus Vladimir Putin, ar putea da apă la moară Moscovei în conflictul din Donbass.

Dar AP îl citează pe un expert la Kiev, Vadim Karasiov, care spune că escaladarea confruntărilor ar putea fi într-un fel în interesul ambelor tabere. „Kievul este dornic să câștige sprijinul administrației Trump arătându-i că separatiștii și Kremlinul deraiază acordurile de pace”, în vreme ce „pentru Kremlin este important să arate că el ține în mână soarta războiului și păcii, iar dacă noua administrație de la Washington vrea pace în Ucraina, trebuie să le ofere rușilor ceva în schimb”.

Avdiivka, un oraș întreg fără apă, lumină și căldură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG