Controversatul judecător care a decis soarta lui Filat, Shor sau Guma, promovat în funcție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Controversatul judecător Ghenadie Pavliuc, care a luat mai multe decizii discutabile în cariera sa, a fost promovat marţi, 31 ianuarie, în funcția de vicepreşedinte al Judecătoriei Chișinău.

Pavliuc a ajuns în vizorul public, fiind unul dintre magistrații care au eliberat mandate de arestare în dosare de rezonanță. Magistratul i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arestare la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv după gratii. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. Ulterior, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, ca apoi să-l salveze de la puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare, scrie anticoruptie.md

În mai multe cazuri, inclusiv în dosarul lui Vlad Filat, avocații au cerut recuzarea lui Ghenadie Pavliuc pentru că judecătorul ar fi rudă cu liderul PD, Marian Lupu. Politicianul a respins legăturile de rudenie. La o ședință a CSM, Ghenadie Pavliuc a recunoscut că are o legătură de rudenie cu democratul. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, explica judecătorul.

Ghenadie Pavliuc locuiește într-o zonă de lux din Capitală, deși atât el, cât și soția acestuia – medic de profesie – au lucrat întotdeauna la stat. Chiar și așa, el este printre magistrații care au beneficiat de apartamente la preț preferențial.

În cadrul ședinței de astăzi a CSM, niciunul dintre membrii Consiliului nu l-a întrebat pe Pavliuc despre aceste lucruri. În schimb, Teodor Cârnaț s-a interesat câte cauze reușește să examineze magistratul timp de un an. „Dacă e să le iau pe toate, cred că se adună cam o mie”, a răspuns Pavliuc.

„O mie de încheieri? Cum reușiți să adoptați o mie de încheieri și încă să lucrați și la teza de doctor?”, s-a mirat Cârnaț, după ce s-a interesat când urmează Pavliuc să își susțină teza de doctor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...