Raport Freedom House: Republica Moldova este un stat „parțial liber”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape un sfert dintre statele de pe mapamond au făcut, în 2016, pași înapoi în ceea ce privește drepturile și libertățile politice și civile, iar câteva dintre țările europene, printre care Polonia, Ungaria sau Cehia se regăsesc pe această listă, se arată în raportul publicat marți de organizația Freedom House.

Autorii raportului remarcă sporirea influenței forțelor populiste și naționaliste în statele democratice și regresul înregistrat în țări considerate drept „libere”, constatând că este al unsprezecelea an la rând în care libertatea globală este în declin.

Dintre cele 195 de țări evaluate, 87 (45%) sunt clasificate drept „libere”, 59 (30%) sunt „parțial libere”, iar 49 (25%) nu sunt deloc libere, cele mai mari probleme înregistrându-se în Orientul Mijlociu, în nordul Africii și în zona eurasiatică.

În total, 67 de state sunt în regres în ce privește libertățile politice și civile, față de 36 de țări care au înregistrat progrese. „Dacă în anii trecuți declinul se înregistra în principal în statele cu regim autocrat sau dictatorial, unde lucrurile mergeau din rău în mai rău, în 2016 remarcăm că democrațiile consolidate, țările considerate ‘libere’, domină lista celor unde s-au înregistrat regrese. Aproape un sfert dintre statele unde democrația este în declin în 2016 sunt în Europa”, indică raportul Freedom House.

Din studiu a reieșit că țările cel mai puțin democratice sunt: Siria, Eritreea, Coreea de Nord, Uzbekistan, Sudanul de Sud, Turkmenistan, Somalia, Sudan, Guineea Ecuatorială, Republica Centrafricană, Arabia Saudită.

În acest clasament, Republica Moldova se află între țările „parțial libere”, acumulând 62 de puncte dintr-un maxim de 100.

Cele mai mari probleme, țara noastră le are la capitolele libertăți civile și drepturi politice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...