Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un judecător de instrucţie din…

Un judecător de instrucţie din cadrul Judecătoriei Chişinău este cercetat penal

Procurorul General, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător de instrucţie din cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave (art.307 Cod penal).

Din materialele procurorilor reiese că, pe 9 decembrie 2016, respectivul magistrat a respins, în mod ilegal, demersul procurorului de prelungire a arestului preventiv în privinţa unui individ învinuit de deposedarea, prin escrocherie, a unei femei de locuinţă.

De notat că, judecătorul a pronunţat această încheiere în condiţiile în care procurorul prezentase copia ordonanţei de pornire în privinţa învinuitului şi a complicilor acestuia a altor cauze penale pentru comiterea unor acţiuni similare. Acest lucru, însă, a fost ignorat de către judecătorul de instrucţie, care şi-a atribuit rolul de instanţă de fond, dând o apreciere probelor acuzării şi constatând că în acţiunile învinuitului nu sunt prezente semnele componenţei de infracţiune, concluziile date bazându-le doar pe declaraţiile unui martor audiat neîntemeiat în şedinţa de judecată.

Peste câteva zile, Curtea de Apel Chişinău a admis recursul procurorului, a casat încheierea respectivului magistrat şi a dispus prelungirea arestului în privinţa învinuitului, doar că, între timp, acesta a reuşit să părăsească teritoriul R. Moldova, fiind dispuse investigaţii în vederea identificării locului aflării şi reţinerii lui.

Respectivul proces penal a fost declanşat de procurori ca urmare a actului de autosesizare vizând presupusele acţiuni ilicite, comise de către acest judecător, iar odată eliberat acordul CSM, Procurorul General urmează să pornească în privinţa magistratului vizat urmărirea penală.

Anterior,  CSM a publicat câteva avize ale SIS în care se face trimitere la diverse informații compromițătoare din activitatea anterioară a unor magistrați, care candidează pentru diverse funcții în sistemul judecătoresc. Unul dintre avize se referă la Dorin Munteanu.  Munteanu a activat la  Judecătoria Basarabeasca, începând cu 15.05.2014 până la 15.05.2015, apoi a fost transferat pentru exercitarea funcţiei de judecător la Judecătoria Centru, mun. Chişinău, pentru o perioadă de 6 luni, ulterior, acesta s-a aflat la Judecătoria Centru, mun. Chişinău, în perioada 01.06.2015 – 01.06.2018.

Pentru infracţiunea menționată, norma penală prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.