Trump demite procurorul general pentru că s-a opus ordinului antiimigrație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Donald Trump a demis-o luni pe Sally Yates, cea care asigura funcția de procuror general (echivalentă cu un ministru federal de justiție), după ce aceasta, într-un gest mai puțin obișnuit, a sfidat Casa Albă și a refuzat să susțină noile restricții de călătorie vizându-i pe cetățenii din șapte state majoritar musulmane.

Yates a anunțat luni că Departamentul Justiției nu va pleda în instanțe în favoarea ordinului lui Trump care instituie suspendarea temporară a permisiunii refugiaților și imigranților din șapte țări de a intra în Statele Unite. Yates a motivat că a lua apărarea unor astfel de restricții ar intra în contradicție cu „obligația solemnă” a instituției pe care o conduce de a căuta întotdeauna dreptatea și de a reprezenta ceea ce este corect.

La câteva ore după aceste declarații, procurorul general în exercițiu a fost demis. Casa Albă a motivat că „Yates a trădat Departamentul Justiției prin refuzul de a aplica un ordin legal, destinat să-i protejeze pe cetățenii din Statele Unite” și a acuzat-o că o face din considerente politice.

Președintele american spune că este nevoie de restricțiile în privința imigranților pentru a proteja America de atacuri teroriste, dar criticii lui acuză că decizia nu face decât să-i izoleze în mod nedrept pe musulmani și, în plus, știrbește renumele Americii de țară binevoitoare în materie de imigrație.

Yates, numită de fostul președinte democrat Barack Obama, urma să fie oricum schimbată din funcție și înlocuită de senatorul republican Jeff Sessions, care a fost desemnat de Donald Trump să conducă Departamentul de Justiție, dar care așteaptă deocamdată confirmarea din partea Senatului.

„Doamna Yates este un oficial numit de administrația Obama, care a avut o prestație slabă în ceea ce privește frontierele și foarte proastă în ceea ce privește imigrația ilegală”, a transmis Casa Albă într-un comunicat.

Până când noul procuror general Jeff Session va primi avizul Senatului, Departamentul Justiției va fi condus de Dana Boente, procurorul federal pentru Eastern District of Virginia. Boente a declarat într-pun interviu pentru Washington Post că el va pune în aplicare ordinul privind imigrația.

În istoria Statelor Unite sunt puține exemple când șefii Departamentului Justiției și-au exprimat public dezacordul față de o decizie a Casei Albe. Cel mai cunoscut caz s-a petrecut în 1973, când procurorul general de atunci, Elliot Richardson, și adjunctul lui au preferat să demisioneze decât să dea curs ordinului președintelui Richard Nixon de a-l demite pe procurorul special care investiga scandalul Watergate. Incidentul, rămas în istorie sub numele de „masacrul de sâmbătă noaptea”, a fost un dezastru în materie de relații publice și este considerat ca fiind un punct de cotitură pentru administrația Nixon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...