Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Regretatul actor și regizor Ion…

Regretatul actor și regizor Ion Ungureanu va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Central din capitală

Regizorul, actorul și fostul ministru al Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Central din capitală. Corpul său neînsuflețit urma să fie adus în cursul nopții de la București. 

Ion Ungureanu, actor, regizor și fost ministru al Culturii și Cultelor între 1990 și 1994, a decedat la vârsta de 81 de ani într-un spital din București.

„Astăzi (28.01 n.r.), la spitalul Colțea s-a stins din viață Ion Ungureanu. Ne-a părăsit unul din Pilonii Culturii Naționale, pe care-i mai aveam. Dumnezeu să te ierte, Învățătorule”, a scris regizorul Sergiu Prodan pe pagina sa de facebook.

Cunoscutul actor Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul “Moldova-Film”. De-a lungul timpului, a jucat zeci de roluri și a regizat numeroase producții cinematografice.

Pentru meritele sale în domeniul culturii, actorul Ion Ungureanu a fost decorat cu înalte distincții atât în perioada Uniunii Sovietice, cât și după declararea independenței R. Moldova.  În 1996 Ion Ungureanu a fost decorat cu Medalia „Meritul Civic”, iar în 2012 a primit Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat a R. Moldova.

Într-un interviu anterior pentru ZdG, atunci când lansa cartea “Teatrul vieţii mele”, Ion Ungureanu spunea:

„În politică se cere să ai piele de rinocer şi idealuri de romantic. Din păcate, când ajungi acolo, devii foarte vulnerabil. Este ca la box, nu există lovituri care să te mângâie, toate loviturile sunt ca să te doboare. Nu toţi actorii noştri politici au rezistat acestei lupte. Unii au dat bir cu fugiţii, alţii au fost doborâţi, iar alţii au fost nevoiţi să accepte regulile jocului şi pierderea unor idealuri”. 

Citiți și:

Teatrul vieţii actorului Ion Ungureanu 

Andrei MUDREA: Ion Ungureanu – ultima dramă