„Decizia CSP din 29 decembrie a fost contestată de mine şi Alexandr Petkov. Astăzi am prezentat poziţiile noastre. A fost prezentata si poziţia procurorilor. Decizia cred că va fi anunţată la 3 februarie, dată când a fost stabilită o nouă şedinţă. Pot spune, că modul în care s-a prezentat, dar şi comportamentul reprezentantului CSP încă o dată demonstrează că astăzi, în RM procuratura s-a transformat într-un clan, într-o grupare criminală care se supune unui singur om – ”pahanului”, pe numele Plahtoniuc”, a declarat Grigore Petrenco, citat de Moldnews.

„O mână spală pe altă şi se protejează reciproc, iar reprezentantul CSP a încercat să ne convingă că procurorii care au fost decoraţi – o merită şi că a fost legal totul. Deşi noi ştim că majoritatea lor sunt implicaţi în dosare politice -  şi contra noastră, contra aşa-zisului ”grup Petrenco”, şi contra avocaţilor noştri - Ana Ursachi şi Eduard Rudenco -, contra lui Renato Usatîi şi Alexandr Petkov, şi contra altor reprezentanţi ai opoziţiei, inclusiv din dreapta, contra reprezentanţilor Platformei DA”, a adăugat fostul deputat.

„Toţi aceşti executori cuminţi ai comenzilor au fost premiaţi de actualul regim de guvernare. Deşi în privinţa multor există sancţiuni disciplinare, au dosare pierdute de RM la CEDO. RM a fost practic condamnată anume din cauza acestor procurori, dar am văzut astăzi că CSP a încercat să convingă judecătorii că totul a fost legal. Sunt convins că în cazul premierii procurorilor a fost încălcată nu doar legea privind Procuratura, dar şi Constituţia ţării”, a mai spus Petrenco.

Consiliul Superior al Procurorilor a adoptat o hotărâre ”privind încurajarea procurorilor”, în baza căreia cere de la Preşedintele ţării, Igor Dodon 6 distincţii de stat pentru procurori cu ”merite deosebite” şi ”activitate impecabilă”, dar şi 50 de medalii de la Procurorul General, Eduard Harunjen, pentru angajaţii din sistem care s-au remarcat prin ”buna reputaţie şi se bucură de autoritate”.

În lista celor 56 de procurori, figurează nume controversate, acuzatori în mai multe dosare declanşate contra reprezentanţilor opoziţiei, dar şi procurori care şi-a etalat pe reţele de socializare luxul în care locuieşte.

Printre procurorii înaintaţi ”spre încurajare pentru îndeplinirea impecabilă a atribuţiilor de serviciu şi pentru succese remarcabile în activitate”, figurează şi controversaţii procurori, acuzaţi de servilitate oligarhului Vladimir Plahotniuc – Nicu Şendrea, Igor Popa, Adrian Popenco, Adriana Beţişor, Vitalie Sibov, Vitalie Busuioc, Dumitru Ştefârţă, Elena Neaga şi alţii.

Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor ”prin care se propune premierea şi favorizarea celor mai docili procurori” a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie de către foştii deputaţi, Grigore Petrenco şi Alexandr Petkov, dar şi de avocatul Ana Ursachi.

Cu toate de decizia CSP a fost contestată, iar şedinţa de judecată a fost amânată de pe 24 ianuarie pentru 30 ianuarie, Procuratura generală a realizat premierea procurorilor în cadrul unei ceremonii păzite de sute de poliţişti la 27 ianuarie în cea mai scumpă şi luxoasă sală de festivităţi din capitală.