MAE polonez atacat de hackerii guvernului rus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a fost atacat de hackeri asociaţi serviciilor secrete rusești și care au fost identificaţi ca autori ai atacurilor asupra serverelor OSCE și Partidului Democrat din SUA, scrie publicaţia poloneză Rzeczpospolita.

Incidentul a avut loc în decembrie 2016, dar se comunică abia acum.

Angajați ai mai multor departamente din cadrul MAE polonez au primit e-mail-uri chipurile conținând declarații ale secretarului general al NATO cu privire la rezultatele reuniunii Consiliului NATO-Rusia. Într-un fișier atașat la e-mai se afla un virus care se activa atunci când documentul era deschis, permiţând hackerilor să obţină acces la datele stocate pe computerele diplomaților.

Atacul nu a fost descoperit imediat, dar în cele din urmă a fost respins. „Atacul a fost foarte grav”, a declarat reporterilor Mariusz Burdach, reprezentantul firmei Prevenity, care asigura securitatea rețelelor informatice ale instituțiilor statului polonez.

Potrivit lui Burdach, hackerii au folosit un bug descoperit în programul Adobe Flash Player. „Problema a fost complicată de faptul că atacul a fost efectuat cu ajutorul unuia dintre serverele MAE dintr-o ţară din America Latină”, precizează serviciul de presă al MAE polonez.

Reprezentanţii Prevenity şi ai Ministerului de Externe polonez cred că atacul a fost declanşat de hackerii din gruparea APT28, cunoscută şi sub numele de Sofacy sau Fancy Bear. „În acest moment este cea mai cunoscută grupare de hackeri din lume”, spune publicaţia poloneză, amintind că anterior același grup a fost acuzat de atacuri asupra parlamentului german, a canalului francez de televiziune TV5 Monde, precum și asupra Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), OSCE și a unor instituții guvernamentale norvegiene.

Cea mai cunoscută este activitatea APT28 în Statele Unit, unde gruparea a fost implicată în spargerea e-mailurilor reprezentanților Partidului Democrat.

Hackerii Fancy Bear sunt cunoscuţi pentru atacuri asupra diferitelor agenții guvernamentale străine, precum și a partidelor de opoziție din Rusia, jurnaliști, cercetători etc.

Victimele sutelor de atacuri au fost parlamentul german, rețeaua de televiziune franceză TV5 MONDE, WADA, membri ai „Parnas” (partid de opoziţie în Rusia), „organizații cecene”, „disidenți politici ruși” și jurnaliști din toată Europa de Est, oamenii de știință străini, conducerea Ucrainei, Ambasada Pakistanului la Kiev, ministerele apărării din mai multe țări (Argentina, Coreea de Nord, Turcia, Ucraina) și ambasadele a cel puțin 16 țări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...