Reacția dură a lui Obama la decizia lui Trump privind imigrația

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul preşedinte american Barack Obama a criticat luni în termeni duri decizia succesorului său, Donald Trump, de a intezice intrarea pe teritoriul SUA a refugiaţilor şi a imigranţilor din şapte ţări musulmane din Orientul Mijlociu şi a îndemnat populaţia să protesteze, relatează Washington Post.

Obama a respins ideea că Trump şi-a bazat ordinul executiv pe politica adoptată de propria sa administraţie. Noul lider de la Casa Albă a declarat anterior că decizia a pornit, parţial, de la o hotărâre din 2011 a predecesorului său de a interzice accesul irakienilor în SUA, după ce au fost găsite dovezi că doi irakieni solicitanţi de azil aveau legături cu organizaţii teroriste.

Oficiali din fosta administraţie Obama au negat că ar fi fost oprită vreodată acordarea de vize pentru irakieni, dar au admis că procesarea cererilor a fost mai lentă şi că solicitanţii au fost verificaţi mai atent.

„În privinţa comparaţiilor cu deciziile de politică externă ale preşedintelui Obama, aşa cum am auzit anterior, preşedintele (Obama – n.r.) dezaprobă fundamental noţiunea discriminării împotriva persoanelor pe baza credinţei sau religiei lor”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Obama, Kevin Lewis.

Referindu-se la protestele de amploare izbucnite în replică la ordinul executiv al lui Trump, Lewis a dat asigurări că Obama se bucură „de nivelul de angajament din comunităţile din ţară”.

„În ultimul său discurs ca preşedinte, (Obama – n.r.) a vorbit despre rolul important al cetăţeanului şi cum toţi americanii au o responsabilitate de a fi gardieni ai democraţiei noastre – nu doar în alegeri, ci zi de zi”, a amintit purtătorul de cuvânt.

„Cetăţeni care îşi exercită dreptul constituţional de reuniune, de a se organiza şi de a-şi face vocile auzite de către oficialii aleşi este exact ceea ce aşteptăm să vedem când valorile americane sunt în pericol”, a adăugat el.

Barack Obama a declarat cu două zile înainte să plece de la Casa Albă că va fi discret, pentru a-l lăsa pe Donald Trump să guverneze, dar a subliniat că va lua cuvântul dacă ”valorile fundamentale” ale Americii – imigraţia, libertatea presei, dreptul la vot – vor fi în pericol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...