„Tocmai am revenit din Statele Unite şi opinia mea este că avem un al treilea front care subminează Uniunea Europeană; el este Donald Trump”, a spus Guy Verhofstadt, într-un discurs rostit la grupul de reflecţie londonez Chatham House.

Potrivit fostului premier al Belgiei, celelalte două ameninţări pentru UE le reprezintă islamul radicalizat şi preşedintele rus Vladimir Putin, acesta din urmă încercând să submineze proiectul european.

Donald Trump a semnat vineri un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen), declanşând un val de critici şi de proteste pe plan intern şi internaţional.

În aceeaşi zi, el şi-a manifestat deschis entuziasmul pentru Brexit, "un lucru minunat", în timpul vizitei la Washington a şefei guvernului de la Londra, Theresa May.

Comisia Europeană a anunţat că va analiza ordinul executiv semnat de preşedintele american prin care cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane le este interzisă intrarea în SUA şi va evalua în ce măsură legea îi afectează pe cetăţenii europeni.