Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum educăm Moldova să fie…

Cum educăm Moldova să fie sănătoasă?

Discuțiile despre sanitaţie, deșeuri, şi prelucrarea reziduurilor sunt aproape un tabu pentru societatea moldovenească. Chiar dacă suntem deja în secolul 21, continuăm să vedem veceurile construite în fundul curții. Cu aceleași veceuri sunt „dotate” și majoritatea școlilor din mediul rural, unde copiii trebuie să fugă afară, prin ploaie sau vânt, ca să-și facă necesitățile.

Larisa Gheorghică, directoarea școlii din satul Vânători, Nisporeni, spune că toaleta nu mai este o problemă. Femeia se laudă cu o toaletă modernă, îngrijită și cu toate condițiile necesare pentru sănătatea „copiilor săi”, cum îi numește directoarea.

„Chiar dacă suntem o școală mică, avem un veceu modern și îngrijit. Copiii mei sunt foarte activi și au participat la mai multe proiecte, în urma căruia am fost aleși, împreună cu alte două școli din raion ca să fie construite veceuri moderne. Astfel, anul trecut, în perioada mai-august a fost construit acest veceu EcoSan”, ne povestește directoarea școlii din satul Vânători.

EcoSan este echivalentul abreviat al termenului „ecological sanitation”, care în traducere din engleză înseamnă „sanitaţie ecologică”. Aceasta reprezintă o tehnologie progresivă de protejare a mediului, folosită nu numai în ţările în curs de dezvoltare, ci şi în cele avansate, cel mai larg în Suedia, Finlanda şi Germania. EcoSan sunt toalete uscate cu colectarea separată a excrețiilor. Acestea nu poluează mediul şi nici nu fac risipă de apă. Produsele umane nocive sunt separate, sanitizate şi reciclate fără riscuri, iar ulterior chiar pot fi folosite ca îngrășăminte. Agenția elvețiană a costruit asemenea unități sanitare în peste 30 de localități din R. Moldova.

„Înainte ne era foarte greu. Copii mergeau afară când voiau la veceu. Așa a fost cu mulți ani în urmă și așa a fost până nu demult… Fiica și feciorii mei lucrează în Anglia și îmi povesteau că lucrul cel mai important pentru englezi, atunci  când construiesc o casă, este să-și amenajeze un veceu și o baie comodă, îngrijită și unde să fie cald. Așa gândesc ei, dar noi am lăsat mereu sistemul de sanitație pe planul doi, de aceea și avem atâția oameni cu probleme de sănătate”, susține Larisa Gheorghică.

Anul trecut, R. Moldova a intrat într-un top al țărilor dezvoltate ai căror cetățeni nu au acces la un closet normal.  Conform articolului 37 din Constituţia R. Moldova, fiecare om are dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate. Cu toate acestea, datele Centrului Naţional de Sănătate Publică, arată că peste 80% din şcolile din mediul rural au doar veceuri în curte.