Rușii au construit o rafinărie pentru ISIS care a devenit o importantă sursă de finanțare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Amos Hochstein, fost coordonator pentru energie la Departamentul de Stat al SUA, a dezvăluit, la BBC, că una dintre sursele de finanțare ale grupării teroriste Stat Islamic (ISIS) este o rafinărie construită în Siria de o companie din Rusia.

Rafinăria din localitatea Al Aqra are o poveste interesantă, cel care și-a dorit-o inițial fiind președintele Siriei, Bashar al-Assad. Numai că, în momentul în care treaba era pe jumătate terminată, întreaga zonă a căzut în mâinile ISIS și Assad părea că a pierdut controlul.

Spre suprinderea multora însă, povestește Amos Hochstein, compania Stroytransgaz și ISIS s-au înțeles și lucrările au continuat.

Mai mult chiar, Bashar al-Assad a acceptat să plătească în continuarea construcției rafinăriei.

„S-a creat, practic, un joint venture între compania rusă, regimul Assad și ISIS, astfel încât să profite toată lumea. „Acum avem dovada că s-a încheiat construcția rafinăriei și că produsele sunt vândute către regimul Assad, care achită factura către ISIS”, susține Amos Hochstein.

De ce nu a fost bombardată de SUA

În opinia fostului coordonator pentru energie din Departamentul de Stat, Administrația Trump ar trebui să decidă bombardarea rafinăriei.

Întrebat de ce nu a făcut asta Administrația Obama, Amos Hochstein a răspuns: „Ar fi trebuit să o facem. Îmi asum întreaga răspundere”.

Potrivit lui Hochstein, Administrația Obama a mizat pe faptul că membrii ISIS distrug orice element de infrastructură energetică aflat în zonele din care se retrag și că, prin urmare, dispariția rafinăriei ar fi doar o chestiune de timp, având în vedere avansul trupelor guvernamentale siriene.

Deocamdată, nu se știe ce va face noua Administrație de la Washington. „Președintele Trump spune că ISIS a făcut și face în continuare cei mai mulți bani de pe urma energiei, ceea ce este adevărat. El a spus, și citez acum, că ISIS nu ar fi existat dacă am fi pus mâna pe petrolul din Irak. Dar aici e o eroare fundamentală: profiturile ISIS provin, în mare parte, din comercializarea de petrol sirian, nu irakian. Cea mai mare parte a infrastructurii energetice irakiene se află în sudul țării, departe de zonele controlate de ISIS”, a explicat Amos Hochstein.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...