Astfel, pe parcursul acestei perioade, 83 de persoane au apelat serviciul telefonic pentru a se informa despre posibilităţile de renunţare la fumat.

Aceste persoane au fost motivate să iniţieze intervenţii complexe pentru a abandona fumatul. Respectiv, 42 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică sau psihoterapie individuală şi în grup. Totodată, 39 de persoane au beneficiat de tratament complex: lazeroterapie, acupunctură şi administrarea medicamentelor specifice. În rezultat, aceste persoane au renunţat la fumat şi au revenit la un mod de viaţă sănătos.

Serviciile respective sunt oferite de către psihologi şi medici înalt calificaţi, care sunt disponibili să efectueze consiliere şi tratament antifumat, precum şi să ofere consultaţii, în special elevilor, tinerilor, femeilor gravide etc.

De menţionat că fumatul este unul dintre cele mai mari vicii ale sec. XXI. Conform unor estimări, în Republica Moldova fumează 27% din populaţie. Majoritatea acestor persoane dezvoltă pe parcursul vieţii una sau mai multe boli asociate consumului de tutun.

Din numărul total de decese înregistrate în ţară, circa 11-12% sunt provocate de bolile cauzate de consumul tutunului, precum diabetul, cirozele, cancerul hepatic, bolile cardiovasculare, cele respiratorii obstructive cronice, ş.a. Cheltuielile anuale pentru bolile cauzate de consumul de produse din tutun au fost estimat la peste 880 milioane lei (în 2013).

Republica Moldova a efectuat un şir de măsuri pentru a reduce numărul de fumători şi efectele nocive ale fumatului, cum ar fi aderarea în mai 2009 la Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, iar în mai 2015 au fost aprobate modificări importante la Legea nr.278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului.

Îndemnăm toate persoanele care vor să renunţe la fumat să apeleze la ajutorul specialiştilor de la Linia verde: 0 800 10001