Monica Macovei: UE nu vrea să piardă Republica Moldova din cauza lui Dodon, care privește spre regimuri totalitare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană nu vrea să piardă Republica Moldova din cauza președintelui Igor Dodon care încearcă să îndrepte țara către regimuri totalitare sau care încalcă democraţia, cum ar fi Federația Rusă, spune europarlamentarul român Monica Macovei.

Totodată, oficialul atenționează că Uniunea Europeană va lua în serios intenția de a anula Acordul de Asociere semnat cu țara noastră doar dacă cetățenii moldoveni, Guvernul și Parlamentul vor cere acest lucru.

„Dacă el ia această decizie, e decizia dânsului, dar cred că memorandumul acesta trebuie semnat şi de guvern, nu numai de preşedinte. Trebuie să vrea şi populaţia, trebuie să vrea şi guvernul, şi tot Parlamentul. Adică, nu e aşa de simplu. În plus, denunţarea unui Acord de Asociere nu se face cât ai clipi din ochi, aşa cum nu s-a făcut nici atunci când s-a încheiat. A durat ani de zile până când s-a încheiat acordul. Sigur, va veni cu o agendă. Vom vedea cum se vor purta discuţiile. Dar eu vreau să vă spun că noi nu vrem să pierdem Republica Moldova, la fel nici Ucraina, la fel nici ţările din Balcanii de Vest, chiar dacă la putere, din când în când, vin astfel de politicieni, care îndreaptă ţările către Federaţia Rusă sau către regimuri totalitare sau care încalcă democraţia”, a declarat Macovei în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Europarlamentarul confirmă că UE își dorește ca Republica Moldova să continue parcursul european, chiar dacă viaţa politică are momente de poticneală.

„Noi vrem ca Republica Moldova, noi, adică Uniunea Europeană, să continue parcursul european. Ştim că viaţa politică a fiecărei ţări, şi istoria, au şi momente de poticneală, dar aceasta nu înseamnă că ne oprim din drum, pentru că preşedintele Dodon acum a făcut aceste declaraţii. Dimpotrivă, noi vrem ca populaţia Republicii Moldova să continue pe drumul pro-european, pentru că e singurul drum care aduce democraţie, justiţie independentă, economie de piaţă, libertate economică, joburi, bunăstare, educaţie ş.a.m.d. Nu există justiţie independentă în Federaţia Rusă, de exemplu. Şi toată lumea vrea dreptate. Deci, i se vor spune lucruri, probabil, neplăcute, dar i se vor spune nişte condiţionalităţi. Ştiţi cum e, politicienii sunt vremelnici, vin şi pleacă, popoarele rămân”, a mai spus Monica Macovei.

Amintim că președintele Igor Dodon va efectua o vizită la Bruxelles, în perioada 6-7 februarie, acesta având planificate întâlniri cu înalți oficiali europeni și ai NATO.

Dodon anunță că a acceptat invitația de a merge în a doua vizită oficială, cerând ca la Bruxelles să fie organizată și o întrevedere cu conducerea NATO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...