Linkuri accesibilitate

Noua administrație din Tiraspol are primele restanțe la salarii


Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Din sumarul ediţiei: Anul 2017 a fost declarat în regiunea transnistreană an al întreprinzătorilor. Ce recomandări are businessul mic și mijlociu din regiune pentru îmbunătățirea climatului de afaceri. Regiunea transnistreană continuă să se confrunte cu o criză economică acută, încasările la buget scad, la fel ca și exporturile, iar noua administrație condusă de Vadim Krasnoselski înregistrează primele restanțe la salarii. Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.

Noua administrație din Tiraspol are primele restanțe la salarii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Un raport statistic dat publicității de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului arată că numărul plângerilor împotriva Republicii Moldova aflate pe rol în 2016 a mai scăzut față de anul precedent, dar a rămas mult mai mare decât media europeană. Anul trecut CEDO a emis 19 hotărâri împotriva Republicii Moldova, cele mai multe fiind cazurile de tortură, urmate de cazurile de încălcare a libertății și siguranței, a dreptului la un proces echitabil. Plângerile vin inclusiv din regiunea transnistreană.

Volumul comerțului extern al regiunii transnistrene a scăzut anul trecut cu peste 20 la sută față de 2015. Statisticile din regiune arată că principalul partener comercial care absoarbe produsele transnistrene este malul drept al Republicii Moldova, unde sunt comercializate peste 46 la sută din mărfurile care pleacă din regiune. În Ucraina ajung 11 la sută din exporturile transnistrene, cam tot atât și în România. Rusiei îi revin doar 8 la sută din exporturi, în timp ce în Italia regiunea transnistreană exportă 7 la sută din produsele sale. În total, aproximativ 85 la sută din mărfurile exportate ajung în UE și pe malul drept al Republicii Moldova.

Liderul regiuni transnistrene, Vadim Krasnoselski, a fost săptămâna trecută într-o vizită de trei zile la Moscova, însoțit de o bună parte dintre membrii executivului. Potrivit publicației oficiale a legislativului rus, Parlamentskaia Gazeta, scopul principal al vizitei a fost unul economic. Vizita vine în contextul în care regiunea transnistreană întâmpină probleme tot mai mari la acumularea banilor în buget și chiar la achitarea salariilor. Delegația transnistreană a abordat subiectul accesului pe piața rusă, dar și cel al acordării unor credite pentru industria din regiune, pentru dezvoltarea tehnică a întreprinderilor și investițiile capitale.

Într-o declarație pentru publicația rusă, Vadim Krasnoselski a exclus posibilitatea desfășurării pe teritoriul controlat de Tiraspol a unui nou referendum cu privire la viitorul regiunii transnistrene. „Moldova poate organiza orice fel de referendumuri, este treaba ei. Noi am avut referendum în 2006 și ne-am pronunțat pentru independență, cu intrarea ulterioară în componența Rusiei. Noi ne-am făcut alegerea”, a spus Krasnoselski, comentând declarația președintelui moldovean Igor Dodon, potrivit căreia viitorul reglementării transnistrene va fi decis de popor la referendum.

În cadrul vizitei lui Krasnoselski la Moscova, delegația transnistreană a inaugurat o reprezentanță permanentă, condusă de Alexandr Karaman, fost prim-vicepreședinte al regiunii, care a ocupat în 2014 funcții importante în administrația autoproclamatei republici Donețk și este pe lista de sancțiuni impuse de Occident în legătură cu agresiunea Rusiei din Ucraina.

Diplomația de la Chișinău afirmă că numirea unui reprezentant al Transnistriei în Rusia este ilegală și ilegitimă. Într-un comunicat al Ministerului moldovean de Externe se spune că autorităţile moldoveneşti „au luat act cu consternare” de decizia administrației de la Tiraspol și consideră că acest act contravine atât Constituţiei Republicii Moldova, cât şi normelor de drept internaţional. Chişinăul speră că autorităţile ruse nu vor da curs demersului Tiraspolului de a înregistra reprezentanța Transnistriei la Moscova.

Emisarul Kremlinului pentru rezolvarea conflictului transnistrean, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a lăudat politica pro-rusească a președintelui moldovean Igor Dodon. Vorbind vineri la Moscova cu liderul de la Tiraspol, Rogozin a spus că „este important că majoritatea (moldovenilor) au votat un politician dornic să repare relațiile cu Federația Rusă”.

Președintele Petro Poroșenko a semnat legea ce permite desfășurarea de trupe străine pe teritoriul Ucrainei în 2017 pentru participarea la exerciții militare multinaționale. Legea permite organizarea de aplicații în scopul pregătirii efectivelor armatei ucrainene și desfășurarea exercițiilor mixte cu participarea militarilor americani.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, l-a dat în judecată pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru că acesta i-a retras cetăţenia în mod „arbitrar”, a declarat joi Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte al României, afirmând că cererea a fost depusă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova.

Noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a dispus construcția unui zid la granița cu Mexicul și tăierea finanțării federale pentru așa numitele orașe-sanctuar, care refuză să coopereze în acțiunile contra imigranților ilegali. Decretele lui Trump semnate miercuri în cadrul unei ceremonii la Departamentul pentru Securitatea Internă îi pun în aplicare promisiunile electorale de înăsprire a politicii față de imigranți.

***

Europa Liberă: Anul 2017 în regiunea transnistreană a fost declarat an al întreprinzătorilor. Noua administrație, schimbată după ce Vadim Krasnoselski considerat reprezentant al mediului de afaceri a câștigat alegerile din decembrie, vine cu un șir de idei care ar trebui să impulsioneze mediul de afaceri. Se discută printre altele despre o reformă importantă în domeniul fiscal, dar și despre anumite scutiri de taxe. De exemplu, micii antreprenori care au trei și mai mulți copii vor fi scutiți în acest an de taxa pentru patentă.

Corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova, relatează că șeful executivului transnistrean, Alexand Martînov, a propus comunității de afaceri ca aceasta să se implice în elaborarea foii de parcurs pentru îmbunătățirea climatului de afaceri din regiune. Martînov spune că discuțiile ar trebui purtate pe platforma unei organizații neguvernamentale, a unei uniuni profesionale, a Camerei de comerț și industrie, și în niciun caz în cabinetul unui funcționar. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din regiunea transnistreană și s-a referit la viziunea noului șef al executivului de la Tiraspol privind reformele economice care vor urma.

Oamenii de afaceri au venit, la rândul lor, cu propuneri și discuții pe marginea modalităților de punere în practică a unor noi abordări. Acestea au fost discutate în cadrul Business-Clubului din regiunea transnistreană.

Iată punctul de vedere al omului de afaceri Dmitri Goncearenko:

„Executivul este gata să asculte de la noi aceste propuneri, inclusiv referitoare la reforme serioase, inclusiv pe transformările fiscale, foarte serioase, nu doar pe cazuri minore și particulare. Întrebarea este dacă noi înșine ne putem organiza lucrul pentru elaborarea unei astfel de concepții? Vom putea cădea de acord despre cum trebuie să fie un sistem fiscal echitabil în Transnistria, în așa fel încât Transnistria să se dezvolte? Cum trebuie să fie structura impozitelor, la ce cote, să fie păstrat sistemul actual, sau trecut la altul? Ce trebuie întreprins pentru ca fiecare om de afaceri să simtă că lucrul lui aici este în avantaj, este pentru comoditatea și binele tuturor.”

Discutând posibilii pași în direcția reformelor economice, reprezentanții comunității de afaceri au menționat că, pe lângă elaborarea unor documente programatice, mai e nevoie și ca mentalitatea funcționarilor să se schimbe.

Fiecare întreprinzător își calculează foarte clar posibilitățile, determină riscurile și abia apoi se apucă de treabă. Un sistem de planificare clar, spune omul de afaceri Serghei Afanasenko, trebuie construit și la nivelul administrării regiunii, reieșind din posibilități, nu din dorințe.

„Fără un plan nici nu trebuie să ne apucăm de nimic. Asta în primul rând. În al doilea rând, ce este un buget – este sau nu acesta un plan? Iar voi spuneți că nu se poate calcula nimic! Iată de ce trebuie să acționăm în funcție de posibilitățile care există.”

Pe finalul întâlnirii participanții ei și-au expus viziunea asupra celor mai importanți pași pe care administrația trebuie să-i facă pentru a îmbunătăți climatul de afaceri în regiunea transnistreană:

„Pentru mine este importantă automatizarea proceselor de business în administrație. În așa fel încât eu, ca om de afaceri, stând la locul meu de muncă, dacă am nevoie să scriu în vreo instituție publică, să nu alerg după nu știu ce hârtie sau formular, pe care mai întâi să-l depun, iar apoi să merg să-l ridic cu vreo ștampilă și semnătură.”

„Trebuie elaborat un nou sistem fiscal pentru micul business care va fi mai ușor de respectat decât de ocolit. Trebuie de fortificat mediul de afaceri și puse în legătură directă cheltuielile publice cu mărimea produsului regional brut.”

„Trebuie ridicată capacitatea de plată a populației, în așa fel încât oamenii să poată distribui liniștit acele salarii și pensii pe care le primesc către toate domeniile economiei.”

„Eu cred că cel mai eficient ar fi, pentru prima etapă, să fie implementată circulația electronică a documentelor și semnătura electronică. Acest lucru ar putea reduce considerabil cheltuielile oricărei organizații sau întreprinderi. Noi cu toții ducem rapoarte la fisc, la vamă, la Camera de comerț și industrie și așa mai departe. Trebuie să fie o lege unică, normală, privind circulația documentelor electronice și semnătura electronică, lege în cadrul căreia să activeze toată lumea.”

„Trebuie atrasă într-o primă etapă o atenție aparte exportatorilor, adică să fie create condiții pentru a majora la maxim volumele exporturilor. Volumele de export vor trage după ele toate celelalte componente ale economiei.”

„Eu am două chestiuni prioritare. Prima ține de sistemul de impozitare bazat pe un număr cât mai mic de impozite ușor de calculat, care să fie mai ușor de achitat decât de ocolit. A doua – concepția statului mic. Adică interacțiunea minimă dintre administrația publică și antreprenor, număr minim de autorizări și permise, număr minim de rapoarte, în așa fel încât antreprenorul din micul business să fie obligat să dea administrației de exemplu un document pe an, în formă electronică. Și să lucreze liniștit tot anul, plătind la timp impozitele.”

Opinii ale unor oameni de afaceri din regiunea transnistreană, consemnate de corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova.

***

Europa Liberă: Corespondenții noștri la Tiraspol și Bender au încercat să afle de la mai mulți comercianți și mici întreprinzători din regiunea transnistreană ce ar propune ei și cum ar vedea îmbunătățirea climatului de afaceri pentru întru micul business:

Уже немного легче. Патенты дешевле стали. Не покупаю практически ничего. Меньше покупаю. Экономика понизилась. Потому что люди обнищали . Работы нет. На что они будут покупать? Те же пенсионеры ходят выбирают, что подешевле. Валюта поднялась, и нет ее, негде купить. Тяжело.

Снизить таможенную пошлину, очень дорогая растаможка для товаров, очень. Цены разные, товары тоже, должна быть и разная растаможка, я считаю. Цены на товары также бы снизились и для потребителей, соответственно, и это уже прибыль была. И соответственно развитие для мелкого бизнеса, сами люди тянулись бы. Сейчас сложно, приходится высокую цену ставить, люди не берут товар. Если товар скоропортящийся, получается, что несем убытки. Так получается.

Да, если брать уже на наших оптовых базах, то супермаркеты составляют большую конкуренцию. Соответственно, тоже очень плохо это сказывается на мелком бизнесе.

Будет у людей достойная зарплата, будут деньги – и у нас все хорошо.

Людей намного меньше, конечно. У людей нет денег, это стопроцентно.

Некому покупать. Надо людей вернуть. Как? Работу предоставить. Все убежали зарабатывать денег, жить-то хочется, кушать хочется.

Валюты как не было и нет. Даст Бог, может, новое правительство будет работать

Надо повысить пенсии этим пенсионерам и зарплаты, чтоб они могли что-то купить, а не задерживать на 30% . Тогда они и пойдут, и будут покупать, и не будут себя ущемлять. Приходит бабуля на рынок, она один огурец и одну помидору себе позволяет. Это на сколько ей – на один день? А дальше? Крупу за 3 рубля. А чего же не купить такую, чтоб она могла кушать? В пенсионный фонд платили сколько лет? Наверное, заслужили эту пенсию?

Вернуть всех состоятельных людей, работоспособных в Приднестровье. И все наладится. Дать рабочие места. Будут рабочие места – люди будут устраиваться в свои родные города. Будут здесь рабочие места – вернутся люди, естественно, будет торговля. Откроются новые торговые точки и предприниматели будут процветать просто-напросто. А мы сейчас просто погибаем. У предпринимателя сейчас что? Аренда, патент, товар. Заплатили – все, зарплаты нет. Вы сами видите, сколько торговых точек закрыто на нашем рынке. А на Парецком сколько? А на Меркурий? На Колкотовом рынке? Хотя проблема в том, что у людей нет денег – и нет людей самих в городе.

Europa Liberă: Voci ale unor comercianți și antreprenori din regiunea transnistreană, culese de corespondenții noștri la Tiraspol și Bender.

***

Europa Liberă: Regiunea transnistreană continuă să se confrunte cu o situație economică foarte dificilă. Încasările bugetare continuă să scadă chiar și față de anul trecut, când criza economică și financiară se făcea deja simțită din plin. Șefa finanțelor din regiune, Irina Molokanova, a declarat că în primul trimestru al acestui an încasările la buget vor acoperi mai puțin de jumătate din cheltuielile pentru capitolele sociale care trebuie finanțate – adică puțin sub 66 milioane ruble încasate din cele peste 151 milioane ruble necesare. Pe acest fundal, noua administrație de la Tiraspol, intrată în funcție în luna decembrie, se confruntă și cu primele restanțe la salarii. Singurii care și-au luat salariul integral au fost bugetarii din raionul Dnestrovsk. În rest, restanțele variază între 35 și 86 la sută. Executivul de la Tiraspol dă asigurări că aceste restanțe vor fi acoperite în scurt timp, fără a preciza însă din ce surse.

Statisticile din regiune mai arată că 26 dintre cei mai mari contribuitori și-au redus cu mai bine de 14 la sută, sau aproape 200 milioane de ruble transnistrene, defalcările către buget pe parcursul anului trecut. Iar lista agenților economici cu cele mai mari scăderi a alocărilor către buget este deschisă de holdingul Sheriff, care stă în spatele majorității din Sovietul suprem, dar și a noului lider ales, Vadim Krasnoselski. Au redus plățile către buget și intermediarul în vânzarea curentului electric EnergoCapital, Uzina metalurgică de la Râbnița, operatorul de telefonie Interdnestrcom, Uzina de panificație de la Tiraspol, dar și căile ferate transnistrene.

Iar volumul comerțului extern al regiunii transnistrene a scăzut anul trecut cu peste 20 la sută față de 2015, o scădere importantă care continuă al treilea an consecutiv.

Statisticile din regiune arată că principalul partener comercial care absoarbe produsele transnistrene este malul drept al Republicii Moldova, unde merg peste 46 la sută din mărfurile care pleacă regiune. În Ucraina ajung 11 la sută din exporturile transnistrene, cam tot atât și în România. Rusiei îi revin doar 8 la sută din exporturi, în timp ce în Italia regiunea transnistreană exportă 7 la sută din producție. În total, aproximativ 85 la sută din mărfurile exportate ajung în UE și pe malul drept al Republicii Moldova.

***

Europa Liberă: La ce etapă este adoptarea bugetului pentru anul 2017 în regiunea transnistreană? La sfârșitul anului trecut acesta a fost aprobat în prima lectură de Sovietul suprem, care însă a avut obiecții mari față de deficitul mare din documentul prezentat de executiv. Legislatorii au declarat atunci că vor aștepta rezultatele alegerilor din luna decembrie, în speranța că Evgheni Șevciuk va fi înlocuit de Vadim Krasnoselski, și astfel vor putea lucra asupra bugetului cu o nouă componență a executivului.

L-am întrebat pe analistul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, la ce etapă este acum elaborarea bugetului regiunii transnistrene?

Serghei Melnicenko: „Acesta a fost adoptat în prima lectură și rechemat de noua componență a executivului, după alegerile din decembrie.

În acest document fosta componență a executivului a lăsat neacoperite cheltuieli în valoare de 600 milioane ruble chiar și la capitolele sociale protejate. Odată schimbată puterea, noul executiv a rechemat acest document. Și acum, în lipsa bugetului, finanțarea se face după principiul alocărilor similare din anul trecut. Acest mecanism temporar va funcționa în primul trimestru.

Ce se întâmplă cu bugetul rechemat? Până la discutarea lui în Sovietul suprem se duce un lucru în comun pe marginea documentului – un fel de lectură preliminară, au loc consultări de lucru cu participarea reprezentanților executivului și ai comitetului parlamentar pentru economie, comitet care apropo înainte era condus de actualul șef al executivului Martînov. Evident că trebuie accelerat lucrul asupra documentului, pentru că au rămas practic două luni până în momentul în care expiră formatul temporar de finanțare.

Dar trebuie să se țină cont și de faptul că încă în luna noiembrie a anului trecut Sovietul suprem a adoptat modificări la constituție prin care obligă executivul să prezinte în legislativ un buget echilibrat. Ce se are în vedere? Adică cheltuielile nu trebuie să depășească veniturile, să fie zero la zero. Și iată că acum în fața noului executiv stă sarcina de a elabora acest buget echilibrat. De unde se pot lua cele 600 de milioane de ruble? Fie din reducerea părții de cheltuieli, fie din identificarea unor surse care să acopere suma în partea de venituri. Cum vor evolua lucrurile, se va vedea în timp.”

Europa Liberă: Dar șeful executivului, Alexandr Martînov, vorbea despre optimizarea cheltuielilor bugetare fără a afecta sfera socială…

Serghei Melnicenko: „Da, e logic. Dar e o întrebare foarte bună dacă mai există rezerve pentru optimizare și reducerea cheltuielilor, dacă se pot economisi 600 de milioane doar din contul reducerii cheltuielilor. Cel mai probabil se va merge pe principiul jumătate la jumătate. Jumătate din banii lipsă se vor căuta în partea de cheltuieli, vor fi reduse unele cheltuieli neprincipiale, neprioritare. Iar cealaltă jumătate va fi căutată în partea de venituri. De exemplu, ultimele date induc o anumită doză de optimism și arată o anumită echilibrare a situației privind volumele de producție. Chiar dacă încă nu este foarte vizibil, anumite tendințe în acest sens există.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură se poate miza pe ajutorul Federaţiei Ruse? Noua administrație a trimis deja la Moscova o scrisoare cu solicitare de ajutor financiar…

Serghei Melnicenko: „Da, era planificat să fie cerut ajutorul financiar al Federaţiei Ruse. Dar scopul acestui ajutor este unul clar – pentru menținerea cursului rublei transnistrene. Apropo, Rusia a făcut același lucru în ianuarie-februarie 2012, când, de asemenea, s-a schimbat puterea în Transnistria. Atunci Rusia alocat 30 milioane dolari pentru menținerea cursului și pentru crearea rezervelor valutare. Adică, asistența financiară, chiar dacă va fi, va fi una cu destinație strictă.

În plus, mai există acel ajutor umanitar financiar pe care Rusia îl acordă pensionarilor, proiectul de investiții în infrastructură „Integrarea eurasiatică” și așa mai departe. Dacă va veni sau nu Federaţia Rusă cu asistență directă pentru asigurarea bugetului? Este puțin probabil.”

Europa Liberă: Imediat după victoria lui Vadim Krasnoselski a fost demis din funcție președintele Băncii centrale de la Tiraspol. Ce se întâmplă acum cu cursul valutar? Acesta a fost unul dintre momentele nevralgice ale campaniei electorale, foarte sensibil pentru oamenii de rând.

Serghei Melnicenko: „În ceea ce privește conducerea băncii, întrebarea e simplă – noul președinte prezintă o altă candidatură Sovietului suprem și are loc pur și simplu o schimbare a oamenilor din conducere – e o cale perfect legală.

Mai dificilă e întrebarea privind stabilizarea de pe piața valutară. Este clar că e nevoie de o cantitate mare de valută pentru a face intervenții valutare cu scopul nu atât de a readuce cursul la valorile lui de acum un an, cât de a elimina fenomenul celor două cursuri valutare care există în prezent în Transnistria.

Ce se întâmplă în acest moment? Banca centrală de la Tiraspol în timpul apropiat va prezenta Sovietului suprem direcțiile de bază ale politicii monetare. Documentul trebuie să stabilească așa-numitul „coridor valutar”. Acum acest coridor este între 11.00-11.30 ruble pentru un dolar, pentru anul trecut. Care va fi coridorul pentru acest an? Mă îndoiesc că va rămâne la același nivel. Dar cred că nici nu va fi la nivelul cursului stabilit acum pe piața neagră – de 15 ruble pentru un dolar.”

Europa Liberă: O bună parte a valutei pe care o are regiunea transnistreană vine din vânzarea de curent electric către malul drept al Nistrului. Care e situația la acest capitol?

Serghei Melnicenko: „Sovietul suprem a decis să prelungească pentru încă un an prevederea care obliga firma EnergoCapital, care se ocupă de comercializarea în Republica Moldova a energiei electrice produse de Centrala de la Cuciurgan, să vândă 100 la sută din încasările sale valutare.

Decizia este adoptată pentru un an, dar nuanța constă în faptul că pe data de 1 aprilie se încheie contractul dintre EnergoCapital și consumatorul din Republica Moldova. Va fi acest contract prelungit, sau Republica Moldova va alege un alt furnizor de curent electric – este o întrebare deschisă. Dar deja există intenția, care a fost și făcută publică, ca în cazul în care contractul va fi prelungit, deci va fi în favoarea Transnistriei, schema de intermediere să fie eliminată. În ce măsură se va reuși acest lucru și dacă această acțiune ar putea determina refuzul Republicii Moldova de a cumpăra curent electric de la intermediatul care vinde cu preț redus gaze centralei de la Cuciurgan, iar ulterior vinde curentul electric obținut Republicii Moldova. E o întrebare deschisă, mai ales că pe această piață e o concurență acerbă.

Este cunoscută intenția și interesul întreprinderilor energetice ale Ucrainei, controlate de Renat Ahmetov, să vândă curent Republicii Moldova. Iar ca să fie clar ce înseamnă acest lucru pentru Transnistria se poate spune că 30 la sută din exporturi și din încasările valutare vin din comerțul cu curent electric. Și evident că fără acest contract va fi greu în general de făcut față crizei valutare, având în vedere că în economia Transnistriei va intra mai puțină valută.”

Europa Liberă: E o chestiune economică, dar cu foarte multe nuanțe politice, adică nu este un subiect pur economic…

Serghei Melnicenko: „Aceste două prietene sau surori merg mereu împreună – politica și economia. Încă Lenin spunea că economia este expresia concentrată a politicii. Lenin nu e se bucură de prea mult respect acum, dar situația cam așa este.”

Europa Liberă: Ce prognoză generală aveți pentru situația economică din regiunea transnistreană pentru anul care a început?

Serghei Melnicenko: „A face prognoze este în general un lucru riscant. Dar se poate spune că există dorința și tendința noii administrații să nu admită repetarea situației în care autoritățile nu au reușit să asigure cetățenii din punct de vedere social. Adică, în pofida a orice, dar salariile bugetarilor și pensiile vor fi achitate. Altceva este că acestea nici nu s-au majorat. Dar speranța este că nivelul inflației se va afla în jur de zero sau maxim 3-4 la sută, adică inflația nu va „consuma”, să zicem așa, din veniturile populației.

În ceea ce privește sectorul real al economiei, care este unul dintre donatorii principali pentru bugetul transnistrean, speranța principală este de restabilire a legăturilor cu regiunile Rusiei. Această direcție a fost stabilită anul trecut de Rogozon, care a fost într-o vizită în luna iulie – el a vorbit despre necesitatea ca Transnistria să se axeze pe cooperarea nu cu centrul federal, ci cu regiunile Federaţiei Ruse. Anumite succese în acest sens există deja – în Voronej a fost deschisă o Casă de comerț a Transnistriei, unde se comercializează produsele fabricii de textile InterȚentr-Lux și a Tirotex-ului, ambele de la Tiraspol. Tot acolo se vând produsele întreprinderii AcvaTir.

Există legături și cu regiunea Arhanghelsk. Agenții economici din regiunea Arhanghelsk cumpără produse agricole din Transnistria – 10 companii agricole din Transnistria au lumină verde pentru accesul produselor lor pe piața regiunii Arhanghelsk. Adică se lucrează pe această direcție, există speranțe.

În plus, anul trecut s-a testat experiența reducerii presiunii fiscale pe anumite sectoare ale economiei, în particular pe sectorul textil și de producție a încălțămintei. Și acest lucru a adus și anumite rezultate – au fost păstrate colectivele, păstrate defalcările din impozitul pe venit și din cel social, iar anumiți investitori s-au răzgândit și nu am mai plecat din Transnistria, nu și-au relocat producția. La anumite întreprinderi chiar au fost chiar înregistrate majorări ale încasărilor la buget și deschiderea de noi locuri de muncă. De exemplu, întreprinderea de încălțăminte Floare a anunțat angajarea a 30 de persoane. Este o tendință pozitivă a anului 2016.

Dar trebuie să înțelegem că în general economia Transnistriei este foarte dependentă de procesele care vor avea loc în afara regiunii și va depinde foarte mult de conjunctura de pe piețele internaționale, dar și de revenirea la activitate a încă unui mare producător din regiune, care anterior aducea practic jumătate din încasările în valută ale Transnistriei – Uzina metalurgică de la Râbnița. Deci, situația economică va depinde de mai mulți factori. Dar noua administrație în mod clar trebuie să arate, să demonstreze anumite schimbări în bine. Pentru că creditul de încredere acordat în decembrie a fost unul foarte mare.”

***

Europa Liberă: La mijlocul săptămânii trecute, liderul regiuni transnistrene, Vadim Krasnoselski, a plecat la Moscova pentru o vizită de lucru de trei zile, însoțit de o bună parte dintre membrii executivului.

Potrivit publicației oficiale a legislativului rus, Parlamentskaia Gazeta, scopul principal al vizitei a fost unul economic. Delegația transnistreană a avut întâlniri cu vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentant al președintelui rus pentru Transnistria, în total fiind programate peste 15 întrevederi cu factori de decizie de la Moscova.

Vizita vine în contextul în care regiunea transnistreană întâmpină probleme tot mai mari la acumularea banilor în buget și chiar la achitarea salariilor. Delegația transnistreană a abordat subiectul accesului pe piața rusă, dar și cel al acordării unor credite pentru industria din regiune, pentru dezvoltarea tehnică a întreprinderilor și investițiile capitale.

Vadim Krasnoselski
Vadim Krasnoselski

Într-o declarație pentru publicația rusă, Vadim Krasnoselski a exclus posibilitatea desfășurării pe teritoriul controlat de Tiraspol a unui nou referendum cu privire la viitorul regiunii transnistrene. „Moldova poate organiza orice fel de referendumuri, este treaba ei. Noi am avut referendum în 2006 și ne-am pronunțat pentru independență, cu intrarea ulterioară în componența Rusiei. Noi ne-am făcut alegerea”, a spus Krasnoselski, comentând declarația președintelui moldovean Igor Dodon, potrivit căreia viitorul reglementării transnistrene va fi decis de popor la referendum.

Vizita lui Krasnoselski la Moscova vine la o săptămână după cea a președintelui moldovean Igor Dodon, unde subiectul transnistrean a fost una din temele centrale. Dodon și Krasnoselski, ambii intrați de curând în funcție, s-au întâlnit pe data de 4 ianuarie și au convenit să intensifice dialogul direct. Iar președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va deveni garantul înțelegerilor la care vor ajunge Chişinăul și Tiraspolul. Reprezentanți ai OSCE au declarat însă că o soluție pentru reglementarea transnistreană trebuie identificată în formatul de negocieri 5+2, adică cu participarea mediatorilor și observatorilor occidentali.

***

Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatoarea ei, Lina Grâu, vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG