Principalii cinci candidaţi în alegerile prezidenţiale din Franţa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cinci candidaţi se înfruntă cu şanse în alegerile prezidenţiale din Franţa, în aprilie-mai, al căror rezultat este considerat în continuare foarte nesigur cu trei luni înainte de scrutin, relatează The Associated Press, care-i prezintă succint pe cei cinci politicieni.

FRANCOIS FILLON (62 ani)

Fillon a fost desemnat candidatul conservatorilor în noiembrie. El promite în această campanie că va reforma dramatic piaţa liberă, a adoptat poziţii dure în privinţa imigraţiei şi islamului, susţine valorile familiale tradiţionale şi promite totodată relaţii mai prietenoase cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Acuzaţii potrivit cărora şi-a angajat fictiv soţia, Penelope, pe care ar fi plătit-o cu bani frumoşi, ca asistent parlamentar, i-au afectat campania săptămâna trecută. Sondajele sugerează că cel mai important contracandidat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în mai, ar putea să fie Marine Le Pen, şefa extremei drepte.

BENOIT HAMON (49 ani)

În pofida unei lipse de experienţă, Hamon a fost desemnat duminică drept candidatul socialiştilor. El l-a înfrânt pe fostul premier Manuel Valls în turul doi al alegerilor primare.

Un fost ministru al Educaţiei în Guvernul lui Francois Hollande, Hamon s-a revoltat faţă de orientarea şefului statului către politici mai favorabile afacerilor şi a părăsit Guvernul în 2014. Propunerea sa emblematică este acordarea unui ”venit universal” de 750 de euro, în mod treptat, tuturor adulţilor.

Candidatul socialist este prins la mijloc între reprezentanţii extremei drepte şi centrului.

MARINE LE PEN (48 ani)

Conducătoarea extremei drepte, care se opune vehement migraţiei, vrea să consolideze frontierele Franţei şi să reintroducă moneda naţională, francul.

De când a preluat conducerea Partidului Frontul Naţional (FN) de la tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, în 2011, ea şi-a abandonat poziţiile antisemite şi s-a concentrat asupra protecţionismului economic şi fricilor faţă de islam. Această schimbare a consolidat şansele formaţiunii în rândul alegătorilor, înainte de scrutinul din primăvară.

Potrivit unor sondaje, Le Pen ar putea ajunge în turul doi.

EMMANUEL MACRON (39 ani)

Un politician de centru, Macron îşi face campanie promovând piaţa liberă şi valorile europene. El propune o flexibilizare a reglementărilor stricte în domeniul muncii, în special cu privire la programul de muncă de 35 de ore, în vederea unei stimulări a angajărilor.

Macron este un fost bancher de investiţii. El a devenit consilierul economic al lui Hollande la Palatul Elysee în 2012, iar doi ani mai târziu ministru al Economiei. El a părăsit Guvernul anul trecut, după ce şi-a lansat propria mişcare, ”En marche!”. El nu a fost vreodată în vreo funcţie.

JEAN-LUC MELENCHON (65 ani)

Vocalul Melenchon este un fost socialist, care a părăsit partidul în 2008 şi şi-a creat propria mişcare de extremă stânga, Partidul de Stânga.

El se prezintă ca un candidat al poporului, îndeamnă la reforme care să facă Uniunea Europeană (UE) ”şi mai democrată” şi promite măsuri de protecţie a mediului înconjurător. El promite totodată o creştere a salariului minim de la 1.149 de euro, cât este în prezent, la 1.300 de euro.

Melenchon a candidat la alegerile prezidenţiale din 2012 şi s-a clasat al patrulea, cu 11,1% din voturile exprimate în turul întâi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...