Sfaturi de lectură de la liceeni. Ce cărți să mai citim până la sfârșitul iernii?

IMG_3726

Tinerii liceeni ne recomandă cărți din literatura universală potrivite pentru anotimpul rece. Care sunt acestea aflați în articol.

#1. Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov

Considerat unul dintre cele mai importante opere ale secolului XX, romanul Maestru și Margarita prezintă Moscova anilor 1930 care primește o vizită de la diavol. Acesta e deghizat ca „profesorul” Woland, un gentilom și magician misterios. El este însoțit de Koroviev/Fagotto, motanul Behemoth, asasinul Azazello, Abadonna și vrăjitoarea Hella. Pe timpul Stalinist romanul a fost interzis și distrus, însă Bulgakov l-a rescris din minte.

 IMG_3718

 

#2. Alchimistul de Paulo Coelho

Cartea care uimește prin simplitate și înțelepciune a inspirat și continuă să inspire oameni din întreaga lume. Păstorul andaluz Santiago se aventurează în deșertul egiptean pentru a găsi o comoară ascunsă în piramide. Călătoria începută pentru descoperirea comorii se transformă în descoperirea comorii din interiorul său.

IMG_3719

#3. Toate Numele de Jose Saramago

Suprarealismul de care dă dovadă Jose Saramago în romanele sale se regăsește și în Toate numele. Roman enigmatic despre memoria colectivă și instituțiile menite să le păstreze. Într-un oraș necunoscut un funcționar al Arhivei Generale unde se păstrează toate numele ce au existat, există sau vor exista, se aventurează în căutarea unui nume de femeie. Această căutare îl duce pe personaj în lumea celor morți.

IMG_3720

#4. Fahrenheit 451 de Ray Bradbury

Romanul Fahrenheit 451 prezintă o lume futuristă unde cărțile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a le găsi și a le arde. Numele cărții este sugestiv reprezentând temperatura la care arde hârtia. Romanul urmărește evoluția unui pompier care începe să citească, iar apoi este atras în amalgamul de evenimente care îl îndepărtează de tot ce îi era familiar.

IMG_3727

#5. Însemnări din subterană de Fiodor Dostoevski

Un mizantrop al secolului XIX, personajul principal trăiește singur în Sankt-Petersbug condamnă valorile societății, trăind într-o continuă luptă interioară, înstrăinându-se de semenii săi. Atunci când încearcă să-și pună în aplicare principiile trăiește rezultate dureroase care îl fac tot mai mult să se închidă în sine.

IMG_3722

#6.În sălbăticie de Jon Krakauer

Moartea tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi în 1992 trezește reacții intense în SUA. Jon Krakauer publică un articol în revista Outside, impresionat de asemănarea dintre acest tânăr și propriile experiențe. După cercetări minuțioase, Krakaeur reface traseul lui McCandless din ultimii doi ani din viața sa, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut. Autorul pune accent pe imboldul sufletului american de a păși pe teritorii virgine și tabloul nemilos pe care îl poate întâlni un tânăr rămânând față în față cu natura.

IMG_3723

#7.Zidul de Jean Paul Sartre

Una dintre cele mai importante creații existențialiste ale lui Jean-Paul Sartre, Zidul include cinci nuvele, reprezentative pentru scrierile sale ulterioare. Prima nuvelă care poartă același titlu ca și volumul descrie experiențele crude și absurde ale lui Sartre pe care le-a trăit ca voluntar în Razboiul Civil din Spania.

IMG_3724

#8. Frankestein de Mary Shelley

Romanul scriitoarei britanice Mary Shelley relatează viața tânărului elvețian Victor Frankenstein, care la universitatea renumită din Ingolstadt și care reușește să realizeze un om artificial. Romanul este prezentat în forma actuală a epocii, ca un roman sub formă de corespondență, evenimentele fiind relatate de Victor în scrisori adresate persoanei care conduce activitatea de cercetare. Victor îl atenționează în relatările sale pe cititor că omul trebuie să-și recunoască și să respecte limitele posibilităților sale fără a căuta să-și măsoare puterile cu Creatorul divin.

IMG_3728

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente