Trump contrazice zvonurile de la Washington privind sanțiunile anti-ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Donald Trump a avut prima întâlnire internațională de la preluarea mandatului cu premierul britanic Theresa May. După întâlnire au fost făcute o serie de declarații politice importante, inclusiv în ceea ce privește Rusia.

Astfel, Trump a spus că este prea devreme să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. La rândul său, May a precizat că măsurile restrictive împotriva Rusiei vor fi active cât timp nu sunt puse în aplicare acordurile de la Minsk.

„Este prea devreme să vorbim despre asta”, a spus Trump în cadrul conferinței comune cu premierul britanic, ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor să comenteze zvonurile privind faptul că Washingtonul are în vedere posibilitatea anularii sancțiunilor anti-ruse, potrivit paginaderusia.ro.

În același timp, președintele SUA a recunoscut că nu știe ce fel de relații se vor dezvolta cu Moscova în următorii patru ani – „bune, proaste, sau niciun fel de relații”. Potrivit lui, acest lucru va depinde de cum se va înțelege cu președintele rus, Vladimir Putin.

„Voi reprezenta poporul american. Cu tărie și asertiv. Și dacă vom dezvolta relații excelente cu Rusia și alte țări, dacă împreună vom distruge ISIS, voi considera ca sunt bune, dacă nu – sunt rele”, a spus președintele SUA.

„Noi credem că sancțiunile ar trebui să fie continuate până la îndeplinirea acordului de la Minsk și vom continua să pledăm pentru asta și în cadrul UE”, a explicat, la rândul său, premierul britanic.

În plus, Trump și May au anunțat un acord între cele două țări pentru promovarea cooperării bilaterale în domeniul comerțului și luptei împotriva organizației teroriste ISIS.

Vorbind despre interese comune, May a remarcat importanța NATO, care, potrivit ei, este recunoscută de Trump „100 la sută”. Ea a subliniat în special obiectivele prioritare: combaterea criminalității informatice și a terorismului. De asemenea, ea a cerut partenerilor europeni de alianță să crească bugetele de apărare la 2% din PIB.

Pe 27 ianuarie, consilerul lui Trump, Kellyanne Conway a declarat pe canalul de televiziune FoxNews că la Casa Albă se are în vedere posibilitatea eliminării sancțiunilor anti-rusești și posibila lor slăbire. „Toate acestea sunt în curs de examinare”, a recunoscut ea.

Anterior, câțiva analiști și jurnaliști au scris pe Twitter despre zvonurile privind alcătuire unui decret prezidențial al noului președinte al Statelor Unite ale Americii privind eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...