Ordinul executiv al lui Trump "trebuie anulat imediat, iar democraţii vor introduce un proiect de lege care va revoca" decizia preşedintelui american, a declarat Schumer, la New York.

Schumer a mai menţionat că ministrul securităţii interne al SUA, John Kelly, i-a spus că 42 de persoane reţinute în prezent pe aeroporturile din SUA vor fi supuse procedurilor şi lăsate să intre în ţară pe baza unui ordin judecătoresc emis sâmbătă noapte. Potrivit liderului democraţilor din Senatul SUA, Kelly i-a mai transmis că ordinul executiv al lui Trump nu va afecta deţinătorii de "cărţi verzi" — vize de rezidenţă permanentă — ceea ce contrazice declaraţiile anterioare ale administraţiei Trump.

Informaţia a fost confirmată de şeful de personal al Casei Albe, Reince Priebus, care a anunţat că deţinătorii de permise de rezidenţă permanentă în SUA vor putea continua să vină în SUA. "Ordinul nu afectează cărţile verzi", a declarat Priebus la postul NBC, apreciind totodată că decizia lui Trump nu a creat haos. "Nu a fost haos", a insistat Priebus, adăugând în cadrul programului "Meet the Press" de la postul NBC că 325.000 de persoane au intrat sâmbătă în SUA, dintre care au fost reţinuţi iniţial 109.

Printr-un ordin executiv, Donald Trump a suspendat vineri pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiaţi în Statele Unite şi a interzis temporar, timp de trei luni, sosirea cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.