Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Eugen Doga și-a lansat „Marile…

Eugen Doga și-a lansat „Marile succese” la București

abcnews.com

Compozitorul Eugen Doga și-a lansat, pe 27 ianuarfie, la București,  Albumul „Marile succese” . Acesta conține 18 melodii, printre care „Maria Mirabela”, vals din filmul „Dulcea și tandra mea fiară” / ”My Sweet and Tender Beast” (melodie care a fost interpretată în deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice de la Moscova, 1980, precum și la deschiderea JO de Iarnă de la Soci, 2014), „Metamorfoze”, „Orașul meu alb”, „Drumul țiganilor”, „Ruga”, „Cascada de la Paris”, „Păstrați iubirea”, „Rendez-vous”, scrie agerpres.ro.

„Firește, era cazul să cunoașteți cu mulți ani înainte această muzică; m-am străduit să includ aici piese care au rezistat timpului și care în aceste timpuri au trecut hotarele multor continente”, a spus Eugen Doga.

Prezent la eveniment, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, i-a oferit compozitorului basarabean o diplomă de excelență. „Permiteți-mi ca, în numele instituției pe care o reprezint, să vă oferim cu acest prilej o diplomă de excelență. (…) Permiteți-mi să vă aduc un omagiu suplimentar și să spun că sunt rare personalitățile (…) care au abordat cu atâta măiestrie absolut orice gen de muzică. Eu nu cunosc pe altcineva. Aveți un dar deosebit ca tot ceea ce este muzical să nu vi se pară străin de muzică, de creația dumneavoastră, și să-l faceți remarcabil”, a spus Radu Boroianu.

Și Mihai Gribincea, Ambasadorul R. Moldova în România, a fost prezent la lansare. „Astăzi avem ocazia de a participa la un eveniment de excepție, această lansare a discului maestrului Eugen Doga. Pentru noi, numele lui Eugen Doga, mai ales în Basarabia, are o relevanță deosebită, pentru că în perioada sovietică ne-a ținut aproape de limba română, ne-a ținut aproape de cele, aș spune, sfinte”, a spus ambasadorul.

Eugen Doga este unul dintre puținii compozitori care au compus și au interpretat toate genurile muzicale clasice, cu excepția muzicii de operă.

Distins cu premiul UCMR în 2006, acad. Eugen Doga, „Maestru în artă”, „Artist al Poporului”, „Om al Mileniului” și fost deputat, este o celebritate mondială, cu zeci de ordine, medalii, distincții, concerte în întreaga lume. Ca o recunoaștere a realizărilor sale impresionante în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte ordine, medalii și distincții ale Republicii Moldova și ale URSS: Ordinul „Merite deosebite pentru patrie de gradul IV”.

Printre cei care au fost prezenți la eveniment s-au numărat Stela Popescu, Corina Chiriac, Manuela Hărăbor, Anca Pandrea, Crina Matei, Oana Sîrbu, Silvia Dumitrescu, Stela Enache, Medeea Marinescu, Mihai Constantinescu.

În 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer.

Este „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale”. A primit medalia „Pentru serviciul credincios în beneficiul Patriei” (Rusia, 2008) și Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer, acordat de Președinția României în 2014. Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.