Așa-numitul lider de la Tiraspol s-a lăudat la Moscova că va oferi gaz gratuit persoanelor social vulnerabile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Așa-numitul lider de la Tiraspol s-a lăudat la Moscova că va oferi gaz gratuit unor categorii de persoane din regiunea separatistă. Asta în timp ce regiunea a acumulat datorii de aproape 6 miliarde de dolari, pe care președintele Igor Dodon le-a inclus anterior în datoria totală a Republicii Moldova.

„De la 1 ianuarie introducem facilităţi suplimentare pentru livrarea de gaz pentru consumatori, pentru pensionari, militari şi veterani de război. Vreau să remarc că noi nu împărţim gratuit gazul rusesc. Noi folosim acea parte care ni se cuvine pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul regiunii”, a declarat Vadim Krasnoselskii.

Potrivit presei din stânga Nistrului, aproape 135 de mii de persoane vor beneficia de gaz gratuit. Acum cei din regiune achită un tarif mult mai mic decât consumatorii de pe malul drept, însă banii sunt folosiți pentru pensii și salarii, întrucât regiunea este într-o criză economică profundă.

Citește și: Separatiștii din Transnistria vor primi gaze gratuite, în pofida datoriei de 6 miliarde de dolari către Gazprom

„Nu vă invidiez deloc, judecând după numărul de probleme cu care vă confruntaţi, dar orientarea spre rezultate este ceea ce v-a caracterizat mereu, de aceea sperăm că totul va fi bine”, a spus emisarul Kremlinului pentru rezolvarea conflictului transnistrean, vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Persoanele social vulnerabile din regiunea separatistă Transnistria vor primi un volum de 27 de metri cubi de gaze lunar gratuit, după ce așa-numitul Legislativ de la Tiraspol a aprobat în două lecturi amendamente la legea bugetului de stat.

Președintele Igor Dodon care a avut la Moscova o întâlnire cu conducerea concernul „Gazprom” a menţionat că autoritățile de la Chişinău „examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom, pe care Moldova din dreapta Nistrului o are în sumă de circa 500 milioane de dolari americani”.

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 milioane de dolari americani, iar din stânga Nistrului – de circa 6 miliarde de dolari americani. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari americani – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon.

Potrivit lui, concernul „Gazprom” nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Moldovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...