Efectul Donald Trump: Romanul „1984“ a devenit bestseller în 2017, pe Amazon

orwell

Editura Penguin a retipărit 75.000 de exemplare ale romanului clasic de George Orwell „1984”, ca răspuns la valul uriaş de cereri după învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, informează news.ro.

Casa de editură responsabilă de acest titlu a înregistrat o creştere de vânzări. „Am retipărit 75.000 de exemplare în această sătămână. Este o retipărire substanţială şi mult mai mare decât retipărirea noastră obişnuită pentru «1984»”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penguin pentru CNNMoney.

Miercuri, 25 ianuarie cartea era pe primul loc la vânzări în lista celor mai vândute cărţi pe Amazon. Pe următoarele locuri se află alte două romane clasice cu temă similară: „It Can’t Happen Here”, de Sinclair Lewis, şi „Brave New World”, de Aldous Huxley.

„Este greu de spus cât interes a stârnit cartea în legătură cu învestirea lui Donald Trump şi cu apariţia «adevărurilor alternative», un termen inventat de consilierul lui Donald Trump, Kellyanne Conway, duminică”, notează jurnaliştii de la CNN.

„1984” spune povestea pătrunzătoare a unei lumi dominate de controlul guvernamental, de propagandă şi newspeak, o limbă prin care Partidul descris în carte limitează libertatea gândirii. În acest volum, Ministerul Adevărului livrează de fapt minciuni.

Conform Nielsen BookScan, compania care măsoară cele mai multe vânzări de carte din Statele Unite, „1984” s-a vândut în 47.000 de exemplare în print din ziua alegerilor din noiembrie. Cu mai mult de 36.000 de copii decât în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Datele BookScan nu reflectă nicio altă vânzare de la Ziua Inaugurării.

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), s-a născut la 25 iunie 1903, în Motihari, statul Bihar, India. A fost scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară.

George Orwell este autorul a două faimoase romane satiră în care atacă totalitarismul: „Ferma animalelor”, în 1945 şi „1984”, în 1949.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente