Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aşa-zisul „reprezentant plenipotenţiar” al Transnistriei…

Aşa-zisul „reprezentant plenipotenţiar” al Transnistriei în Federaţia Rusă – ilegal și nelegitim

Autorităţile R. Moldova, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Intergrării europene (MAEIE), au luat act de decizia recentă a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, de a numi un „reprezentant plenipotenţiar” al Transnistriei în Federaţia Rusă şi de a deschide o „reprezentanţă a Transnistriei” la Moscova.

MAEIE comentează că acest act este unul ilegal şi nelegitim, având în vedere că acesta contravine atât Constituţiei R. Moldova, cât şi principiilor şi normelor de drept internaţional general acceptate.

„MAEIE aşteaptă că autorităţile Federaţiei Ruse nu vor da curs demersului Tiraspolului şi că vor confirma astfel angajamentul pe care şi l-au asumat de a respecta principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova,  consfinţit prin Tratatul de prietenie şi cooperare dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă”, se spune în comentariul ministerului.

Reacția MAEIE apare pe 27 ianuarie, la o zi după deschiderea, la Moscova, a unei reprezentanţe a Transnistriei, condusă de Alexandr Caraman care, în anii 1991-2001, a fost vicepreședinte al auto-proclamatei rmn.  În timpul activității sale, Caraman declara pentru presă: „Noi ne vedem într-o uniune cu Ucraina, Rusia și Belarus. (…) Noi nu corespundem cu planurile NATO, noi suntem orientați politic spre Rusia. Nu excludem ca,  într-un viitor, să reducem câte ceva din suveranitatea noastră și Moldova să se dezică de acele declarații unilaterale că Republica Moldovenească Nistreană este un județ al Republicii Moldova cu un nivel de autonomie culturală. O federalizare nu se poate concepe decât între doi subiecți egali – Republica Moldova și Transnistria. Și dacă, vreodată, Basarabia se va decide să revină la România, noi să putem să ne despărțim fără lacrimi și fiecare să meargă pe drumul propriu”.

În noua sa funcție, Caraman va avea atribuții similare cu cele ale unui consul, de a acorda asistenţă cetăţenilor din stânga Nistrului aflaţi permanent sau temporar pe teritoriul Rusiei.