Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trump închide graniţele SUA pentru…

Trump închide graniţele SUA pentru cetăţenii din 7 state musulmane

United States President Donald Trump shows the Executive Order withdrawing the US from the Trans-Pacific Partnership (TPP) after signing it in the Oval Office of the White House in Washington, DC on Monday, January 23, 2017. The other two Executive Orders concerned a US Government hiring freeze for all departments but the military, and "Mexico City" which bans federal funding of abortions overseas. Credit: Ron Sachs / Pool via CNP /ABACAPRESS.COM

Preşedintele Statelor Unite ale Americi, Donald Trump, a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a „menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA”. El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare, relatează BBC, citat de mediafax.ro.

Decizia președintelui a stârnit un val de nemulțumire a cetățenilor americani care au organizat proteste de susținere a imigranților la mai multe aeroporturi, inclusiv pe cele din Washington și New York.

De asemenea, prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni.

„Voi căuta să implementez un program de examinare extremă pentru a nu permite intrarea în ţară a teroriştilor islamişti radicali”, a declarat Donald Trump, la ceremonia de învestire în funcţie a noului secretar al Apărării, James Mattis. Şeful de la Casa Albă a semnat ordinul executiv la Pentagon, după ceremonia de depunere a jurământului.

„Am stabilit noi măsuri de verificare pentru a menţine teroriştii islamici radicali în afara Statelor Unite. Vor fi admişi doar aceia care vor sprijini ţara şi care iubesc cu adevărat poporul american”, a subliniat Donald Trump. 

Ordinul executiv semnat de Trump mai prevede ca toate programele de imigrare să includă întrebări pentru a „evalua probabilitatea solicitantului de a deveni un membru ce contribuie în mod pozitiv al societăţii”.

De altfel, comentează BBC, într-un interviu televizat difuzat vineri, Trump a specificat că, prioritari la acordarea statutului de refugiat ar trebui să fie creştinii, nu sirienii.

Alte măsuri includ o revizuire amplă a informaţiilor solicitate din toate ţările pentru a aproba o viză; o trecere în revistă a regimurilor de vize între naţiuni pentru a se asigura că sunt „cu adevărat reciproce” pentru cetăţenii americani; şi suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză pentru SUA).