Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politce


Prima conferință de presă a președintelui Igor Dodon și inițiativele lansate de acesta este unul din subiectele rubricii retrospectiva săptămânii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

Preşedintele Igor Dodon a spus între altele că este pregătit să declanşeze procedura de iniţiere a unui referendum la care să le solicite cetăţenilor o singură competenţă în plus, cea de a dizolva Parlamentul. Şeful statului revine la retorica din campania electorală, observă comentatorul Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de presă IPN:

„Preşedintele Dodon este pornit pe confruntare mai degrabă, decât pe colaborare cu celelalte puteri ale statului. Faptul că retorica lui nu s-a schimbat esenţial comparativ cu campania electorală denotă anumite scopuri, anumite interese mari şi importante pentru acel care le vociferează, preşedintele Igor Dodon, cât şi pentru altă lume pe care el o reprezintă. Ar putea fi vorba şi despre electoratul care l-a votat şi care, pe de o parte are nevoie de schimbări, dar pe de altă parte apreciază, simte mai aproape mesajele dure, intransigente, decât cele intelifgente şi diplomatice. Zice lumea că ar exista poate şi nişte interese de ordin geopolitic, interese pe care le-ar avea Federaţia Rusă în Republica Moldova şi pe care se spune Igor Dodon le reprezintă într-un fel sau altul.”

Coaliţia de guvernare a discutat, joi, intenţia lansată de una din componentele majorităţii – PL - de a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Igor Dodon. Valeriu Vasilică crede că această intenție nu are sorţi de izbândă cel puţin deocamdată:

„Nu are cum să aibă o finalitate pentru că acest proces de confruntare este abia la început şi părţile nu şi-au făcut mişcările obligatorii pentru a ajunge la un punct culminant. Probabil că liberalii au vrut să fie primii, iniţiatorii în această competiţie dar deocamdată nu văd cum s-ar fi adunat nişte probe atât de serioase încât să tragă la cântar în cazul unui impeachment. Nu s-a întâmplat încă nimic decât declaraţii.”

Editorialistul Nicolae Negru observă că guvernarea răspunde deocamdată cumpănit la declaraţiile şefului statului şi încearcă să calmeze spiritele. Totuşi, un conflict între preşedinte şi guvernare, pare să se prefigurează, crede Nicolae Negru:

„E adevărat iese fum, dar deocamdată focul nu se vede. Guvernarea de comportă destul de calm. Domnul Plahotniuc a acordat şi el un interviu unei publicaţii online şi a asigurat opinia publică că nimic nu se va schimba, că dorinţa preşedintelui de a reorienta geostrategic Republica Moldova se va solda cu eşec, la fel şi dorinţa lui de a-şi extinde atribuţiile. Nu ştiu dacă asta ne poate consola, dacă poate linişti opinia publică fiindcă aşa cum arată lucrurile domnul Dodon este pornit serios pe această unde de confruntare cu guvernarea şi rezultatele ar putea fi imprevizibile.”

Nicolae Negru anticipează şi o eventuală confruntare între şeful statului şi Curtea Constituţională, după decizia de marţi care nu-i permite preşedintelui să blocheze numirea miniştrilor. Igor Dodon a atenţionat că va nesocoti decizia Curţii şi că ar putea pune la cale un alt plebiscit.

Un alt eveniment care a marcat săptămâna este, la părerea lui Nicolae Negru este căderea Republicii Moldova în indicele percepţiei corupţiei, un studiu anual al organizaţiei Transparency International:

„Cred că această degradare ar fi determinată de faptul că procuratura generală nu a întors încă nici un milion din miliardul dispărut din sectorul bancar şi impresia e că autorităţile încearcă să găsească nişte ţapi înspăşitori, în persoana lui Filat şi poate a lui Platon, şi că poate cetăţenii luaţi de valul altor evenimente vor uita despre aceşti bani.”

Căderea în clasament contrastează cu afirmațiile recente ale premierului Pavel Filip, la împlinirea unui an de mandat. Primul ministru spunea că a fost un an de reforme în domeniul justiției, care „au creat structurile și mecanismele necesare pentru prevenirea și combaterea mai bună a corupției”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG