Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Febră” în dosarul Platon. Procurorii…

„Febră” în dosarul Platon. Procurorii spun când ar putea fi audiați primii martori

Prima ședință de examinare în fond a dosarului penal pe numele lui Veaceslav Platon a fost amânată. Se întâmplă după ce inculpatul, acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, a solicitat amânarea ședinței din motive de sănătate, acuzând febră. Medicii care s-au deplasat la Judecătoria sect. Buiucani au constat febra, dar au declarat că Platon poate participa în continuare la  ședință.

„Ar urma să înceapă cercetarea propriu-zisă a prezentei cauze, însă la solicitarea inculpatului a fost amânată din motive de sănătate. Inculpatul a acuzat că are febră și nu poate participa în continuare la prezenta cauză, pentru a fi examinate toate cererile care au fost înaintate anterior. Medicii au constatat febra, însă în calitate de concluzie au expus că poate participa în continuare la ședință”, a explicat procurorul anticorupție, Andrei Băieșu.

Andrei Băieșu a refuzat să ofere detalii despre lista martorilor în dosarul Platon, dar a precizat că este vorba de cel puțin cinci persoane, iar audierile ar putea începe săptămâna viitoare.

Referitor la faptul că mai multe companii au solicitat scoaterea sechestrului de pe unele bunuri, procurorul a declarat că cererile înaintate nu au fost încă suținute.

Veaceslav Platon este acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce ar fi condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, ar fi fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei ar fi fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din R. Moldova.