Fumatul în rândul adolescenţilor a înregistrat un declin în ultimul deceniu, însă nu s-a observat o scădere a numărului de utilizatori ai ţigărilor tradiţionale după lansarea dispozitivelor electronice pe piaţa din Statele Unite, în 2007, notează oamenii de ştiinţă în numărul apărut marţi al jurnalului ''Pediatrics''. ''Există dovezi semnificative (...) potrivit cărora ţigările electronice sunt asociate cu mai puţini fumători, dar nu şi cu renunţarea la ţigări (tradiţionale — n.r.)'', susţine dr. Stanton Glantz, coautorul studiului şi director al Centrului de cercetare pentru controlul şi educaţia în domeniul tutunului din cadrul Universităţii San Francisco din California. Acesta a explicat că majoritatea tinerilor şi adulţilor care folosesc ţigări electronice ''sunt utilizatori ''duali'', adică fumează ţigări (obişnuite — n.r.) în paralel cu cele electronice''.

Marile companii americane de pe piaţa tutunului oferă ţigări electronice — dispozitive cu baterii ce conţin un element de încălzire care transformă nicotina lichidă şi aromele în vapori inhalaţi de utilizatori.

În ultimul deceniu, eficacitatea acestor dispozitive a fost intens dezbătută de experţii din domeniul sănătăţii publice care s-au întrebat dacă ele ajută la renunţarea la fumat, dacă reprezintă cel puţin o alternativă mai sigură la ţigările tradiţionale, sau dacă, de fapt, îi ademenesc pe tineri să se apuce de fumat.

În cadrul recentului studiu, oamenii de ştiinţă au analizat informaţii colectate în perioada 2004 — 2014 de la peste 140.000 de elevi din învăţământul secundar. În acest interval de timp, procentajul total al adolescenţilor care au raportat că fumau a scăzut de la 40% la 22%, iar proporţia celor care se identificau drept fumători a scăzut de la 16% la circa 6%.

Însă, în studiu se arată că rata celor care fumau nu a scăzut semnificativ între 2007 şi 2009, după pătrunderea ţigărilor electronice pe piaţa americană.

Acesta este al optulea studiu pe termen lung ce sugerează că tinerii care utilizează ţigări electronice sunt mai înclinaţi să se apuce de fumat, susţine dr. Thomas Wills, director interimar al Programului pentru Prevenirea Cancerului din cadrul Universităţii din Honolulu, Hawaii, potrivit sursei citate. ''Apărătorii ţigărilor electronice au încercat să argumenteze că acest lucru se întâmplă numai pentru că respectivii tineri sunt persoane cu grad de risc ridicat, care oricum se vor apuca de fumat, şi că obiceiul lor nu are nici o legătură (cu ţigările electronice — n.r.)'', a explicat Wills. ''Mai multe studii au avut în vedere în mod specific această ipoteză. Rezultatele empirice au combătut însă ipotezele, astfel că putem fi siguri că efectul ţigărilor electronice în ceea ce priveşte contribuţia la deprinderea fumatului este unul real'', a precizat acesta.