Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (doc) 23 de parlamentari ai…

(doc) 23 de parlamentari ai Consiliului Europei cer Moldovei oprirea persecuțiilor asupra martorilor-cheie împotriva lui Plahotniuc

„Persecuțiile politice din Moldova asupra cetățenilor și martorilor-cheie din diverse cauze penale” sunt condamnate de 23 de parlamentari ai Consiliului Europei, care au semnat o declarație comună în acest sens. Parlamentarii au făcut apel către autoritățile de la Chișinău de a înceta „imediat” represaliile și au reiterat că drepturile omului și situația democrației în R. Moldova sunt monitorizate îndeaproape de Consiliul Europei. Oficialii fac trimitere la Vleaceslav Platon sau Sergiu Cibotari, martori care ar putea da declarații împotriva „oligarhului Vlad Plahotniuc”.

„Una dintre priorităților Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE reprezintă transparența autorităților din Moldova în implementarea reformei anticorupției și protejarea drepturilor omului, a libertăților și a statului de drept pentru a restabili încrederea cetățenilor și a partenerilor internaționali al Moldovei.

Cu părere de rău, începând cu 2014, guvernarea a încercat să „liniștească” opoziția și societatea civilă, reprezentanții căreia, de exemplu, Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Grigore Petrenco, au devenit victime ale campaniilor de defăimare și ale cauzelor penale conduse de către procura și mass-media influențate și politizate de către oligarhul Vlad Plahotniuc. Reprezentanții companiei Star Net, al cărui proprietar este Alexandru Machedon, care a refuzat să cenzureze instituția media Jurnal TV, se confruntă cu aceleași represalii.

Procese penale, pe motive politice, au fost inițiate  împotriva lui Veaceslav Platon-Kobaliov, un martor-cheie împotriva lui Plahotniuc, este acuzat de  delapidare  a unui 1 miliard de dolari SUA din fondurile de rezervă ale Băncii Naționale Moldovei sau împotriva lui Sergiu Cibotari – un angajat al Poștei Moldovei și un martor-cheie într-un dosar penal împotriva lui Plahotniuc și aliații săi”, scriu cei 23 de parlamentari.

Lista semnatarilor o găsiți în documentul atașat.